Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Bewoners Vijzelgracht huis uit na verzakking door lek Noord/Zuidlijn

Graafwerkzaamheden onder de Vijzelgracht voor de Noord/zuidlijn. Foto ANP

Het lek in de bouwput Vijzelgracht van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam dat vanmiddag ontstond, is nog niet gedicht. Omwonenden van een viertal panden moeten vannacht uit voorzorg in een hotel slapen. Bij twee panden is de grond licht verzakt, zo meldt de gemeente Amsterdam vanavond.

Aan het begin van de avond werd nog steeds hard gewerkt om het lek te dichten. De lekkage heeft direct boven de boor tot een verzakking van ruim tien millimeter geleid, schrijft persbureau Novum. Bij twee panden op de hoek van de Vijzelgracht en de Prinsengracht werd zeven millimeter gemeten. Dat is volgens de gemeente nog binnen de veiligheidsmarges.

De Vijzelgracht werd vanmiddag afgesloten voor verkeer. In de bouwput lekte boorspoeling, een mix van water en een soort klei. De brandweer probeerde de vloeistof vervolgens uit de put te pompen.

De gemeente houdt er rekening mee dat de grond nog meer kan verzakken. De omwonenden worden daarom ergens anders opgevangen.
Een deel van de straat blijft voorlopig afgezet. Het verkeer wordt omgeleid. Op de Vijzelgracht verzakten in 2008 ook al woningen door de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

In maart ontstond ook al een probleem met de boorspoeling. Toen spoot dat vanuit de grond op het nabijgelegen Weteringcircuit. “Waar gestart wordt met boren of een boor aankomt, is er altijd een risico”, laat een woordvoerder weten. Volgens hem dreigt er geen acuut gevaar.