OM eist tien jaar celstraf tegen benzinedief die man doodreed

Verdachte Maikel R. en zijn advocaat Mr. Roethof tijdens de zitting in de rechtbank in Utrecht eerder dit jaar. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag tien jaar celstraf geëist tegen de benzinedief die in oktober 2011 op de A2 een automobilist doodreed nadat hij in een filefuik was gedwongen. Ook eist justitie dat de benzinedief na het uitzitten van zijn straf tien jaar lang niet meer mag rijden.

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Eis tegen Michael R. #filefuik: 10 jaar en 2 maanden cel. 10 jaar ontzegging rijbevoegdheid, betaling schadevergoedingen

De 48-jarige Michael R. zei vanochtend in de rechtbank in Utrecht dat hij angstig werd van de agenten die hem met getrokken pistolen in burgerauto’s achtervolgden. De filefuik die hierop nabij Abcoude door de politie werd gecreëerd, zag hij naar eigen zeggen te laat om nog voldoende te kunnen afremmen.

R. werd achtervolgd omdat hij na het tanken was weggereden zonder te betalen. Doordat hij op de file inreed kwam een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven kwam.
Volgens de NOS werd R. vanochtend, terwijl hij in een rolstoel de rechtszaal werd binnengereden, bespuugd door de broer van de overleden Maastrichtenaar. De verdachte wordt behalve voor doodslag vervolgd voor diefstal met geweld en rijden zonder rijbewijs.

De verdachte start een procedure waarmee hij wil afdwingen dat de agenten die de fuik opzetten, alsnog worden vervolgd. Dat zei de advocaat van de benzinedief vrijdagavond in Nieuwsuur. De politie ontkwam eind augustus aan strafrechtelijke vervolging voor het incident.

R.: ik ben geen moordenaar en wens niet zo weggestopt te worden

R. vindt dat de agenten buiten het boekje hebben gehandeld.

“Ik ben geen moordenaar, en ik wens ook niet als moordenaar weggestopt te worden. Als de agenten dat niet gedaan hadden, dan was er niemand overleden.”

Zijn advocaat Gerald Roethof stelt dat de betreffende agenten veel te ver zijn gegaan:

“Zij hebben een situatie gecreëerd, waarbij ze mijn cliënt opgejaagd hebben, in paniek gebracht hebben, een file gecreëerd hebben. Op een totaal verkeerde manier zijn ze mijn cliënt hard blijven volgen, tot kort voor de file. Als dan zo iemand op die file klapt, na wat er gebeurd is, dan is het uiteindelijk de overheid geweest die de situatie gecreëerd heeft.”