Ode aan een ode uit 1929

Ruud Sies: Men of the Rotterdam.

Te bestellen via: lecturisbooks.nl € 24,95

Het is mooi hoe dingen door de tijd heen in elkaar kunnen grijpen. Precies tachtig jaar geleden publiceerde de beroemde Amerikaanse fotograaf Lewis Hine het fotoboek Men at Work over de bouw van het Empire State Building, dat toen het hoogste gebouw van New York zou worden. Hij bewoog zich met zijn grote technische camera als een acrobaat over de steigerconstructies en maakte grafische, iconische foto’s van stoere bouwvakkers hoog in de lucht. Drie jaar eerder, in 1929 was de Grote Depressie aangebroken en Hine wilde, zoals hij altijd zijn fotografie wist in te zetten, iets positiefs laten zien. Een ode aan arbeid, veerkracht en vooruitgang.

Toen in 2009 de wereld in een recessie verkeerde, deed zich op de Wilhelminakade in Rotterdam een soortgelijk tafereel voor. De bouw van De Rotterdam, dat het hoogste gebouw van Nederland moest worden, ging van start. En nu, tachtig jaar na de publicatie van Hine’s fotoboek, brengt fotograaf Ruud Sies een ode aan het werk van Hine met de serie die hij aan het maken is van de bouw van De Rotterdam. Met dezelfde visuele taal van contrastrijke zwart-witfoto’s, grafische vlakken en bouwvakkers die op het topje van de wereld lijken te staan.

Soms verraden de moderne apparaten en de futuristische skyline van Rotterdam de tijd. Maar andere beelden zouden zo tachtig jaar oud kunnen zijn. Dit boek is een ode aan de ode aan arbeid, en daarmee een ode aan Lewis Hine. Goed gelukt. Maar wel wat saai. Het blijft enkel een ode, en lijkt niet op zichzelf te kunnen staan als fotoboek. Wellicht gepast, in de schaduw van de grootmeester.

Lewis Hine en Ruud van Sies zijn tot 7 jan te zien in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam