Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Obama en Romney in 60 Minutes: een voorbode van de debatten

Barack Obama en Mitt Romney tijdens hun interview (foto CBS)

Veel nieuws zat er niet in, maar toch was het dubbelinterview van het CBS-programma 60 Minutes met Barack Obama en Mitt Romney interessant. Het was voor het eerst dat de visies van beide kandidaten naast elkaar werden gezet, los van de eigen aanhang, hoewel de kandidaten los van elkaar geïnterviewd werden. Het stemde me wat pessimistisch over de impact van de debatten die we vanaf 3 oktober gaan zien. Ik vraag me af of we vuurwerk gaan zien, laat staan een moment dat de campagne op z’n kop zet. Obama praatte defensief, monotoon en had erg veel beleidsproza nodig om zijn punt te maken. Visionair was het geen moment. Het grootste deel van het interview werd opgenomen vlak na de aanvallen op Amerikaanse diplomatieke doelen in het Midden-Oosten. Dat verklaart wellicht de vermoeidheid waarmee Obama praat.

Romneys betoog was puntig en op binnenlands gebied ter zake. Maar het oogde niet erg stabiel toen hij over het buitenlands beleid van Obama praatte. Hij viel Obama aan op de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Dat had volgens hem een paar maanden later gemoeten, als “het vechtseizoen” voorbij is. Zijn uitglijders van de afgelopen tijd hadden niets met de staat van zijn campagne te maken, zei hij, maar alleen met hemzelf - een merkwaardig onderscheid.

Hier praat Romney over zijn leiderschapsstijl. Opvallend was dat hij niet wilde zeggen welke belastingen hij precies zou verlagen. Dat zal hij met het Congres bekijken.

Deze uitspraak van Obama is ook interessant. Zijn grootste teleurstelling, zegt hij, is dat hij “de toon” in Washington onvoldoende heeft kunnen veranderen. Was het niet juist de outsidersrol die hem in 2008 in het zadel hielp? Overigens: vorige week zei Obama nog dat het immigratiebeleid zijn grootste teleurstelling was.

Hier is het hele programma te zien. De debatten in oktober kunnen pas de status quo doorbreken als de kiezer twee duidelijke visies te horen krijgt. Gisteren bleven die onduidelijk.