‘Nieuw SARS-virus’ ontdekt bij patiënt uit Saoedi-Arabië

De Britse gezondheidsautoriteiten hebben de Verenigde Naties ingelicht dat een nieuw virus dat op de luchtwegen slaat is ontdekt bij een patiënt die onlangs in Saudi-Arabië is geweest. Daar is al iemand overleden aan het virus, dat soortgelijke verschijnselen veroorzaakt als het SARS-virus enkele jaren geleden in Azië.

Een man met de Saoedische vlag op straat in hoofdstad Riad. De man bij wie het mysterieuze virus is vastgesteld was in Saoedi-Arabië geweest. Foto Reuters / Fahad Shadeed

De Britse gezondheidsautoriteiten hebben de Verenigde Naties ingelicht dat een nieuw virus dat op de luchtwegen slaat is ontdekt bij een patiënt die onlangs in Saoedi-Arabië is geweest. Daar is al iemand overleden aan het virus, dat soortgelijke verschijnselen veroorzaakt als het SARS-virus enkele jaren geleden in Azië.

De 49-jarige man uit Qatar werd 3 september ziek nadat hij in Saoedi-Arabië was geweest, meldt persbureau AP. Op 11 september werd hij van Qatar naar Londen overgebracht, waar hij in een ziekenhuis op de intensive care ligt, onder meer met nierfalen. Volgens de Britse Health Protection Agency is het medisch personeel dat hem verzorgt tot nog toe niet ziek geworden.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat bij de man vrijwel hetzelfde virus is aangetroffen als bij een 60-jarige Saoediër die eerder dit jaar overleed. Experts kunnen nog niet zeggen hoe gevaarlijk het virus is, maar griepexpert Michael Osterholm van de University of Minnesota noemt het zorgwekkend dat er ten minste een persoon aan is overleden. “Je gaat niet dood van een gewone verkoudheid. Dit doet meer denken aan iets als SARS.”

SARS-virus eiste honderden levens in Azië

Bij een uitbarsting van het SARS-virus in 2003 kwamen honderden mensen om het leven, voornamelijk in Azië. Ongeveer tien procent van de mensen die met het virus besmet raakten, kwamen aan de gevolgen daarvan te overlijden.

De WHO vindt het nog te vroeg om reisbeperkingen aan te bevelen. De autoriteiten maken zich wel zorgen over de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die volgende maand begint. De hadj heeft in het verleden vaak tot uitbarstingen van griep, hersenvliesontsteking of polio geleid.

Update 11.12 uur 25 september: In NRC Handelsblad reageert de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus op het nieuwe virus. Deze werd gekarakteriseerd door zijn onderzoeksgroep van het Erasmus MC. Osterhaus benadrukt dat er nog geen tekenen zijn dat er een nieuwe epidemie op komst is, aangezien er nog geen mens op mens besmettingen zijn gemeld.

“Het is niet gezegd dat er een nieuwe epidemie op komst is”, zegt virushoogleraar Ab Osterhaus van het Rotterdamse Erasmus MC. “Er is bijvoorbeeld nog geen besmetting van mens op mens bekend.” Het nieuwe virus is gekarakteriseerd door de groep van viroloog Ron Fouchier op Osterhaus’ afdeling. Daarbij is een deel van de erfelijke code van het virus opgehelderd. Osterhaus: „Dat hebben we vorige week op de virologiewebsite Promedmail gemeld. De artsen van de patiënt in Groot-Brittannië hebben toen contact met ons gezocht.” Die patiënt blijkt besmet te zijn met hetzelfde virus. Osterhaus:

“Het virus dat we vonden hoort tot een groep coronavirussen dat veel bij vleermuizen voorkomt. Voorzover bekend hebben de patiënten geen contact met elkaar gehad. Het kan best zijn dat er toevallig een paar mensen kort na elkaar door vleermuizen zijn besmet. Het is ongewoon, maar je weet niet of het een voorbode is. Om daar achter te komen moeten we veel meer weten over de verspreiding van het virus.”