Nieuw parlement Wit-Rusland telt geen oppositieleden

President Aleksandr Loekasjenko verlaat een stemhok, vergezeld door zijn jongste zoon Nikolai. Foto ANP / Tatyana Zenkovich

Bij de parlementsverkiezingen in Wit-Rusland van gisteren heeft geen enkele oppositiepoliticus een zetel weten te bemachtigen. Het parlement is nu dan ook volledig in handen van aanhangers van president Aleksandr Loekasjenko. Volgens critici heeft Loekasjenko met de verkiezingen zijn greep op de macht opnieuw verstevigd.

Grote kans op verkiezingsfraude

De centrale kiescommissie maakte bekend dat de opkomst 74,3 procent was. Voor 109 van de 110 zetels die op het spel stonden werd de kiesdrempel gehaald. Voor de laatste zetel vindt een tweede ronde plaats. Critici menen dat het opkomstcijfer opgeklopt is en dat het ten minste negentien procent lager ligt, meldt Novum.

De twee grootste oppositiepartijen, de Verenigde Burgerpartij en het Wit-Russische Nationale Front, hadden de verkiezingen geboycot uit protest tegen de detentie van politieke gevangenen en de grote kans op verkiezingsfraude. Er namen wel zo’n 40 kandidaten aan deel die kritisch staan ten opzichte van de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, maar zij konden geen potten breken.

De voorzitter van de kiescommissie, Lidija Jermosjina, wuifde de zorgen van de oppositie weg en zei dat de oppositiepartijen zich beter kunnen richten op het verbeteren van hun prestaties. “Oppositiepartijen die in het parlement willen komen moeten gaan bedenken hoe ze in de toekomst te werk zullen gaan”, aldus Jermosjina.

Loekasjenko duldt geen oppositie

Politiek analist Leonid Zaiko zei dat de manier waarop de verkiezingen werden gehouden erop lijken te wijzen dat Loekasjenko zich voorbereidt op een nieuwe economische crisis. “Hij wil de situatie met een ijzeren vuist onder controle houden. Hij heeft geen tijd voor oppositie, niet op straat en zeker niet in het parlement”, aldus Zaiko.

Protesten in Minsk tegen de herverkiezing van Loekasjenko in 2010 werden door de autoriteiten op brute wijze neergeslagen. Kandidaten en activisten van de oppositie werden opgepakt en wegens het organiseren van massale ordeverstoringen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Loekasjenko waarschuwde de bevolking zondag niet de straat op te gaan. Oppositiepoliciti hebben er bij hun aanhang op aangedrongen niet te gaan demonstreren.