Mooi-weer-voetballers PSV gedijen alleen in warm bad

PSV speelt alleen sterk als alles meezit, zoals gisteren in het met 3-0 gewonnen duel tegen Feyenoord. Bij tegenslag, zoals donderdag in het Oekraïense Dnjepr, is de ploeg kwetsbaar.

PSV’er Kevin Strootman (links) in een luchtduel met Feyenoorder Daryl Janmaat.
PSV’er Kevin Strootman (links) in een luchtduel met Feyenoorder Daryl Janmaat. Foto ANP

Mooi-weer-voetballers. Misschien is dat de term die het beste bij het huidige PSV past. Als de omstandigheden vertrouwd zijn, tegenslagen uitblijven en het elftal zelf het eerste doelpunt maakt, is de Eindhovense club voor iedereen in de eredivisie te sterk. Zoals gisteren toen Feyenoord in het Philips Stadion met 3-0 werd verslagen. „Dit hadden we hard nodig”, verzuchtte PSV-coach Dick Advocaat na afloop.

PSV richtte zich na uitnederlagen tegen FC Utrecht (competitie) en Dnjepr Dnjepropetrovsk (Europa League) weer op. Het elftal dat op verschillende plaatsten was gewijzigd, begon rommelig aan het duel maar hervond halverwege de eerste helft het vertrouwen. Maar pas toen Ola Toivonen in de 63ste minuut de score opende, viel er een last van de schouders van de PSV’ers. In het laatste half uur speelden ze vrijuit en lieten ze zien waartoe ze in staat zijn. De overwinning had zelfs nog hoger uit kunnen vallen.

Met de klinkende overwinning wist PSV een crisissfeer af te zweren. Al wilde Advocaat daar niets van weten. „Tegenwoordig worden we na iedere wedstrijd gewogen. Na een nederlaag wordt er direct gesteld dat de ploeg te licht is of niet goed genoeg is”, stelde hij. „Dat is nogal opportunistisch. We moeten naar de lange termijn kijken.”

Advocaat mocht de kritiek op zijn selectie dan graag wegwuiven, maar met de vierde overwinning van het seizoen zijn de problemen bij PSV slechts verbloemd. Want dat die dieper liggen is dit seizoen al een paar keer pijnlijk duidelijk geworden. Speelt PSV buiten Eindhoven, loopt het even niet zoals gepland en komt de ploeg op achterstand dan kan van iedereen worden verloren. De overwinning op Feyenoord biedt dan ook weinig garantie voor de uitwedstrijd van komende zondag in Venlo bij VVV.

De voorbije drie seizoenen stuitte PSV onder leiding van coach Fred Rutten steeds op hetzelfde probleem. Door een gebrek aan leiders, karaktervoetballers en teamspirit wist PSV zelden op te staan na een tegenslag. Dan kwamen de gebreken bij de zwakke defensie aan het licht en vloeide het vertrouwen in rap tempo weg. Aanvoerders Ibrahim Afellay, Orlando Engelaar en Ola Toivonen waren geen winnaars en konden het elftal niet bij de hand nemen.

De clubleiding van PSV dacht met het ontslag van Rutten, het aantrekken van Advocaat en de terugkeer van de ervaren Mark van Bommel de voornaamste problemen te hebben getackeld. PSV vond het verder niet nodig de verdediging substantieel te versterken en gaf enkele miljoenen uit voor het aantrekken van international Luciano Narsingh. PSV heeft daardoor in aanvallend opzicht nog meer mogelijkheden, maar hiermee zijn de pijnpunten binnen de selectie niet verdwenen.

Technisch manager Marcel Brands heeft fors kunnen investeren in een kampioenswaardige selectie. Samen met Advocaat was hij ervan overtuigd dat er voldoende kwaliteit aanwezig was om de eerste titel sinds 2008 binnen te halen. Maar na zes speelronden blijkt het gebrek aan weerbaarheid diep te zitten bij de spelers. Advocaat schrok zich rot na de eerste (uit-)nederlaag van het seizoen bij RKC. Hij begon zich pas echt zorgen te maken toen dit geen incident bleek.

‘De Kleine Generaal’ dacht met straffe hand een nieuw elan bij PSV te bewerkstelligen. De niet fitte spits Tim Matavz werd in de voorbereiding teruggezet naar Jong PSV. Stanislas Manolev, Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh verloren hun basisplaatsen. Advocaat wilde er maar mee aangeven dat niemand zeker is van zijn plaats. Maar de concurrentiestrijd binnen de lijnen levert nog geen homogeen elftal op. Het is veelzeggend dat vrijwel alle spelers zich bij uitduels afsluiten door het opzetten van een koptelefoon – voorzien van hun eigen naam.

Advocaat schudde andermaal zijn ploeg op. Voor het duel met Feyenoord slachtofferde hij doelman Przemyslaw Tyton en spits Matavz. De jonge linksback Marcel Ritzmaier verving de geblesseerde Jetro Willems en Wijnaldum speelde voor de geschorste Van Bommel. Advocaat zag zijn elftal door treffers van Toivonen, Wijnaldum en Narsingh met 3-0 winnen. Het korte-termijn-beleid van Advocaat leverde in het warme bad van het Philips Stadion resultaat op. Maar deze thuiszege is voor PSV pas echt wat waard, als ook in stadion De Koel wordt gewonnen.