Mariniers voor krijgsraad om urineren over lijken

Beeld uit de video waarop de mariniers te zien zijn terwijl ze urineren over de lijken van Talibaanstrijders. Foto Reuters

Twee Amerikaanse militairen moeten voor de krijgsraad verschijnen omdat ze vorig jaar in Afghanistan over de lijken van Talibaanstrijders zouden hebben geurineerd. Dat is vervolgens op foto’s vastgelegd. Het Amerikaanse Marine Corps maakte de vervolging vanavond bekend.

Vorige maand werden drie andere militairen al door het Amerikaanse leger berispt voor hun rol in het urineerschandaal, maar daar werd expliciet bij vermeld dat er geen strafproces zou volgen.

Het leger laat nu tegenover persbureau AP weten dat op een Later moment meer disciplinaire maatregelen tegen andere militairen bekend worden gemaakt. De details van de eerder genoemde sancties zijn niet bekend gemaakt, maar het zou gaan om een reprimande, degradatie of een inhouding van het salaris.

Beelden begin dit jaar vastgelegd

Op de beelden die afgelopen januari verschenen zijn vier mannen te zien in camouflagekleding die hun behoefte doen over de drie doden. “Have a nice day, buddy”, zegt een van hen. Een ander maakt een opmerking over een douche.

De Afghaanse president Karzai noemde de beelden begin dit jaar “volledig onmenselijk” en riep het Amerikaanse leger op de mariniers te straffen. De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, liet hierop al weten het gedrag van de militairen “absoluut verschrikkelijk” te vinden, en stelde een onderzoek in.

De video was een incident in een reeks voorvallen die de Amerikaanse krijgsmacht ernstig in verlegenheid brachten, waaronder het verbranden van korans, het poseren met bloedige lijken van opstandelingen en de vermoedelijke massamoord op zestien Afghaanse burgers door een Amerikaanse militair.

De koranverbrandingen leidden in de weken daarna tot rellen en betogingen die het leven hebben gekost aan meer dan dertig Afghanen. Ook kwamen zes Amerikaanse soldaten om het leven bij aanvallen door Afghaanse agenten of als soldaat verklede militanten.