Maar willen na hun studie snel terug naar Nederland

Nederlandse studenten in Leuven hebben een eigen vereniging. Met een mix van Nederlandse en Vlaamse tradities.

Bij de Nederlandse studentenvereniging Hollandia in Leuven begroeten de leden elkaar met één kus, zoals de Vlamingen. Gisteravond kwamen ze bij elkaar in café Ambiorix om te zingen, te ‘cantussen’, net als Vlaamse studenten in Leuven doen.

Maar ze zongen ook het Wilhelmus. En ze vinden dat ze er anders uitzien. „Je pikt ons er zo uit”, zegt Annemieke de Grood (23), derdejaarsstudent tandheelkunde. „De Nederlandse jongens hebben bijna allemaal gel in hun haar, de meisjes dragen veel meer make-up dan Vlaamse meisjes. En we kleden ons uitbundiger.”

KVS Hollandia Lovaniensis bestaat sinds 1886. De meeste leden, nu dertig, kwamen naar Leuven omdat ze in Nederland waren uitgeloot voor geneeskunde of tandheelkunde. Ze zijn elkaars beste vrienden, al hebben ze ook Vlaamse vrienden van andere studentenclubs. „Ik kom uit Rotterdam”, zegt Stephany Noordijk (21), tweedejaars verloskunde. „Daar is de sfeer anders. Nederland is agressiever. Ik vind België echt gezellig en het taaltje vind ik ook leuk.”

Bij Hollandia horen ze soms dat Vlamingen Nederlanders vervelend en luidruchtig vinden – maar daar merken ze zelf niets van. „Wij zijn opener en uitgelatener zegt geneeskundestudent David Borst (23) uit Boxmeer. „Je merkt dat de Vlamingen dat wel leuk vinden.”

Wie je bij Hollandia ook spreekt, allemaal denken ze je in België harder moet studeren dan in Nederland. Ze studeren ook anders: ze leren veel uit hun hoofd. Bij examens mogen ze er nooit eens een boek bij houden of een rekenmachine. Tandheelkundestudent Annemieke de Grood: „Wij leerden uitgebreid over spierziektes en over een aandoening als levercirrose. Misschien omdat je die patiënten in je stoel kunt krijgen?”

Ze kreeg ook biologie, wiskunde, scheikunde. „En nu pas, na drie jaar, leren we een kroon opbouwen. Nu pas kom je erachter of dit vak echt iets voor je is.”

De geneeskundestudenten zeggen hetzelfde: van vrienden in Nederland horen ze dat de studie daar „praktischer” is – studenten komen lopen al sneller stages in het ziekenhuis. „Bij ons is het vooral theoretisch wetenschappelijk”, zegt David Borst. „Je krijgt een goed overzicht, ook van zeldzame ziektes.” Hij zou zelf liever vaak en al eerder in het ziekenhuis zijn. „Maar ik zit daar straks wel met veel kennis in mijn hoofd.”

Annemieke de Grood leest geen Vlaamse krant. „Ik zou er niet eens een weten te noemen.” Op internet leest ze De Telegraaf of de Gelderlander. Ze kijkt ook naar de Nederlandse televisie. En net als de meeste leden van Hollandia wil ze na haar studie terug naar Nederland.

David Borst zegt dat hij schrok toen hij een keer op zoek ging naar adressen van oud-leden: „Heel veel van hen, ik denk een kwart of misschien wel de helft, wonen nog steeds in België. Met dat idee kom je niet hierheen.”