Libische autoriteiten ontbinden milities na grootschalig protest

De voorzitter van het Libische parlement, Mohammed Ma-garief, heeft gisteren alle milities die niet onder het gezag van de overheid vallen opgedragen zich te ontwapenen. Met deze oproep willigt hij de belangrijkste eis in van demonstranten die vrijdag in Benghazi de straat op gingen. „We roepen iedereen op het geweld te beëindigen en de wapens neer te leggen op de straten, pleinen en publieke ruimtes”, zei Magarief, die waarneemt als staatshoofd tot de verkiezingen volgend jaar.

De recente aanval op de Amerikaanse ambassade, waarbij de ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen omkwamen, heeft de onvrede onder de Libische bevolking aangewakkerd. De aanval zou zijn uitgevoerd door Ansar al-Sharia, een extremistische militie uit Benghazi.

Voorheen vochten de tientallen milities tegen het bewind van Gaddafi, nu maken ze in delen van Libië de dienst uit. Aan de betoging van vrijdag deden zo’n 30.000 mensen mee. De demonstraties begonnen vreedzaam maar leidden uiteindelijk tot elf doden en tientallen gewonden. BBC, AFP