Kritiek binnen SP: Emile was niet gehaaid genoeg

Moet SP-leider Emile Roemer voortaan ingestudeerde teksten in tv-debatten gebruiken? Het was deze verkiezingscampagne nog ondenkbaar. Maar toch komt deze vraag over twee weken aan de orde als de partijtop van de SP de tegenvallende verkiezingsuitslag evalueert.

De partij van Roemer moet wat. Na maanden dromen over ‘premier Roemer’ blijft alles zoals het was. Regeren zit er waarschijnlijk niet in. De veertien Kamerleden die zijn gebleven kunnen gewoon hun portefeuille houden. De enige nieuwkomer, Arnold Merkies, is econoom en kan dus moeiteloos de vertrokken financieel specialist Ewout Irrgang opvolgen.

Waar ging het fout?

De SP-top wijst het liefst naar het optreden van PvdA-leider Diederik Samsom. Die deed het goed in de campagne en trok weifelende linkse kiezers over de streep. De partij heeft zich ook verkeken op de aanval van De Telegraaf. Senator en campagneleider Tiny Kox: „Het beeld werd neergezet dat het een zooitje zou worden met ons in de regering. Het is niet eenvoudig dat beeld te veranderen.”

Maar dat is niet het hele verhaal. Ook de campagne verliep verre van vlekkeloos. In een kranteninterview zei Roemer dat Nederland geen boete zou betalen als het begrotingstekort in 2013 hoger zou zijn dan 3 procent („Over my dead body”), waarna iedereen over hem heen viel. Roemer liet later overal weten „te aardig te zijn geweest”. Het gaf kiezers het idee dat hij niet opgewassen was tegen de hitte van de verkiezingsstrijd.

En dus klinkt er binnen de partij voorzichtig kritiek op Roemer. Hij had niet elke vraag hoeven beantwoorden. Hij had niet moeten „zeuren” over negatieve koppen in de media. Kox: „Emile zegt wat hij denkt. Hij wil niet elk woord wikken en wegen. Dat gaat vaak goed, maar niet altijd. Hij moet gehaaider worden.”

Dat vindt medecampagneleider en senator Arjan Vliegenthart ook. Maar ook weer niet te veel. Want, zo vinden ze bij de SP, ‘zeggen wat je denkt’ is juist de kracht van de partijleider. Teksten instuderen, rollenspel, interviews laten begeleiden door voorlichters; het past allemaal niet bij de SP.

De vraag of Roemer wel geschikt is om campagne te voeren, is voor SP’ers snel beantwoord. Kox. „Het is een kwestie van oefenen. Emile is pas twee jaar leider. Marijnissen was in zijn beginjaren ook niet zo gehaaid. Maar hij heeft dat geleerd zonder zijn eerlijke imago te verliezen.”