Kortkolom buitenland

Politiechef Chongqing krijgt vijftien jaar cel

SHANGHAI. De Chinese politiecommissaris Wang Lijun, die het schandaal rondom ex-Politbureaulid Bo Xilai aan het rollen heeft gebracht, is vandaag veroordeeld tot vijftien jaar celstraf wegens corruptie en machtsmisbruik. Wang had het onderzoek naar de moord op de Britse zakenman Neil Heywood gesaboteerd door bewijsmateriaal tegen de moordenares Gu Kailai, de echtgenote van toenmalig partijsecretaris van Chongqing Bo Xilai, te verduisteren. Door mee te werken aan de onderzoeken naar Gu Kailai en de onttroonde Bo Xilai heeft Wang Lijun een voor Chinese begrippen milde straf gekregen. Waarschijnlijk komt hij over zeven jaar al weer op vrije voeten. (NRC)

VN-rapporteur gispt Marokko om foltering

rabat. De VN beschuldigen Marokko van systematische martelpraktijken. Mensen die hebben meegedaan aan grote demonstraties of worden verdacht van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en betrokkenheid bij terrorisme, zijn daarvan het slachtoffer. De speciale VN-rapporteur voor foltering, Juan Mendez, heeft dat zaterdag gezegd in Rabat. Het martelen van ‘gewone’ gevangenen is volgens hem wel verminderd. Migranten lopen in Marokko kans op „zware mishandeling, seksueel geweld en andere vormen van slechte behandeling”. (Reuters, AFP)

Portugese regering trekt belastingwet in

Madrid. Onder grote maatschappelijke druk heeft de Portugese premier Passos Coelho zaterdag een omstreden belastingverhoging ingetrokken. De maatregel – bedoeld om te voldoen aan voorwaarden van de EU en het IMF voor een noodlening – leidde vorig weekeinde tot een van de grootste manifestaties sinds de Anjerrevolutie van 1974. Onder het plan zouden werknemers in de publieke én private sector fors hogere sociale premies gaan afdragen. Voor werkgevers werden deze verlaagd. (NRC)

Senaat VS: luchtvaart vrij van emissiehandel

Rotterdam. De Amerikaanse Senaat heeft een wet aangenomen die het Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verbiedt om mee te doen aan het Europese emissiehandelssysteem. Eerder al werd een dergelijke wet aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. De Europese Commissie belast sinds begin dit jaar de uitstoot van broeikasgassen van alle vliegtuigen van en naar Europa. De Europese Unie besloot daartoe omdat het al vijftien jaar niet lukt om een internationaal akkoord te sluiten over luchtvaartemissies. (NRC)

Zeldzaam protest bij Saoedische gevangenis

Riad. Tientallen Saoediërs hebben gisteren bij een gevangenis bij de hoofdstad Riad betoogd tegen de gevangenhouding van hun verwanten. Het was een zeer zeldzaam protest; in Saoedi-Arabië zijn demonstraties strikt verboden. Volgens activisten worden duizenden mensen zonder vorm van proces in Saoedische gevangenissen vastgehouden. (Reuters)

‘Kazachstan werkt aan opvolging Nazarbajev’

Astana. De Kazachstaanse president Noersoeltan Nazarbajev heeft vandaag premier Karim Massimov benoemd tot chef van de presidentiële administratie, een stap die heeft geleid tot nieuwe speculatie over de opvolging van de president. Nazarbajev, die Kazachstan al 22 jaar leidt, is 72 jaar. Meest genoemde potentiële opvolger was lange tijd Timoer Koelibajev, schoonzoon van Nazarbajev. Hij stond aan het hoofd van een miljardenstaatsfonds dat belangen heeft in tal van lokale bedrijven. In november werd hij echter ontslagen. (AFP)