Kortkolom binnenland

Handel in organen blijft te vaak ongezien

Rotterdam. De overheid moet meer aandacht besteden aan illegale orgaanhandel en uitbuiting van buitenlandse draagmoeders. Dat adviseert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel in een vandaag verschenen rapport. De rapporteur wil dat de overheid een instantie aanwijst waar mogelijke gevallen van orgaanhandel kunnen worden gemeld. In Nederland zijn nauwelijks gevallen van orgaanhandel en uitbuiting van draagmoeders bekend, maar dat komt volgens de rapporteur alleen omdat autoriteiten en gezondheidszorg er geen oog voor hebben. Jaarlijks verdwijnen ongeveer duizend patiënten van wachtlijsten voor een donorgaan. Via internet is het relatief eenvoudig om in het buitenland een nier of een baby van een draagmoeder te bestellen. Mensen in arme landen die een orgaan of een kind afstaan doen dat vaak onder dwang of uit financiële nood. Nederlanders die daarvan profiteren, maken zich schuldig aan mensenhandel. (NRC)

Grote stroomstoring in Noord-Limburg

Venray. In Noord-Limburg heeft een stroomstoring vannacht voor problemen gezorgd. Het ziekenhuis van Venray kondigde een voorlopige opnamestop aan en waterleidingbedrijven kwamen stil te liggen. Volgens de regionale zender L1 viel rond half vier vannacht de stroom uit in de gemeenten Venray, Bergen, Gennep en Mook & Middelaar. Ook de pompen van de waterbedrijven functioneerden niet meer, waardoor naast elektriciteit ook de waterleiding wegviel. Ook het aangrenzende deel van Brabant ondervond hinder. Rond half zes vanochtend had het hele gebied weer stroom. De oorzaak van de storing is onbekend. (NRC)

Meer arrestaties voor diefstal op Schiphol

Schiphol. In het onderzoek naar het verduisteren van gevonden voorwerpen op Schiphol zijn dit weekend nog eens vier arrestaties verricht. Het gaat om vier mannen tussen de 41 en 53 jaar uit Alkmaar, Hoofddorp, Amsterdam en Zoetermeer, meldde de marechaussee vandaag. Afgelopen vrijdag meldde de marechaussee al de arrestatie van twee vrouwen in deze zaak. In de woningen van de mannen werden diverse goederen, zoals elektronica en kleding, gevonden, die vermoedelijk zijn weggenomen op Schiphol. De vrouwen die al vastzaten zijn een 45-jarige vrouw uit Schermer en haar 52-jarige partner. De 45-jarige vrouw werkte op de afdeling waar verloren spullen worden binnengebracht. (Novum)