Koken in bankgebouw

Het aanrechtkasteel Super Chef
Het aanrechtkasteel Super Chef

Het verschil in vorm tussen gebouwen en keukenmachines wordt kleiner. Het kantoor van ING, zuid van Amsterdam heeft een voorhoofd en een neus. Uit een horizontale gleuf, waar ogen zouden moeten zitten, kunnen zomaar lasagnevellen tevoorschijn komen die over de neus naar beneden glijden. Je zou er niet van opkijken; de architectuur schept dingen die uiteenlopende doelen kunnen dienen. In de Rabobank Utrecht maken ze ijsco’s van Magnum, dat zie je meteen.

Zelfde met de SuperChef. Honderdvoudig vergroot heb je een representatief gebouw waar een voorbijganger van vermoedt dat er wel weer een bankdirecteur in zal wonen. Men kan in elk geval de ingang niet vinden. De SuperChef is een aanrechtkasteel. Moeilijk om er op slag van te houden. Omdat niet te vatten is waarom het ding er zo uitziet. Eerder een bankgebouw dat je kwaad maakt – mijn geld terug!–- dan gereedschap dat je het liefst naast je bed zet om er elke ochtend als het licht wordt opnieuw gelukkig van te worden. Bestaat zulk gereedschap? Reken maar. Ik heb mijn bed in de keuken gezet.

Wat de SuperChef doet, kenden we al. Roeren, mengen, vermorzelen, warm maken en koken tegelijk. Je doet ingrediënten in de kroes, zet de machine aan en gaat naar kantoor. Terug van je werk wacht je een affe quiche lorraine. Hij zit nog wel klem in de kroes.

De machines worden complete keukens genoemd. Je hebt er alleen een stopcontact bij nodig. Chefs van het moleculaire koken werken met dit soort machines. (Probeer eens niet-moleculair te koken, dat zal niet lukken.) Een veel gebruikte keukenmachine in neomoleculaire kringen is de Thermomix. Wordt ook keukencomputer genoemd. Kost meer dan duizend euro, te koop bij Cnudde in België (cnudde.com).

Kookwinkelier Oldenhof heeft een machine die hetzelfde kan; MyCook van Taurus. In twee uitvoeringen van bijna 900 en 1.200 euro. Er is ook een Kenwood deegkneder en klutser die kan koken tijdens het roeren; de Cooking Chef, 1.200 euro. De forse prijzen verklaren het verkoopsucces van de SuperChef van Espressions in België, waar hij al een tijdje wordt aangeboden. „Hij is daar de winkels uitgevlogen”, zegt de Nederlandse importeur. Omdat hij 500 euro kost.

Wat doen de Belgen er mee? De Nederlandse importeur: „Professionals en hobbykoks gebruiken hem met name voor sauzen die langzaam opwarmend voortdurend geroerd moeten worden. De leek in de keuken kan met de SuperChef een mooie sabayon bereiden en risotto met gestoomde groenten en mosselen.”

Veelbelovend en als dat allemaal kan, kun je koken naast je bed. Maar kan het? Bij de SuperChef in bruikleen zit een gebruiksaanwijzing die belooft dat hij aardappelpuree maakt. U hoort hoe, binnenkort.

De rubriek De keuken van Wouter Klootwijk verschijnt dit najaar wekelijks op maandag.