Journalist met valse pas AIVD-pand in

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter is er de afgelopen maanden in geslaagd tientallen keren overheidsgebouwen binnen te komen met een vals identiteitsbewijs. Het betrof onder meer ministeries, de Tweede Kamer en het pand van de veiligheidsdienst AIVD.

Betrokken instanties hebben inmiddels laten weten de gebrekkige toegangscontrole te betreuren. Ze wijzen er echter ook op dat De Winter in een aantal gevallen was uitgenodigd.

De Winter, die vaker misstanden op het gebied van (digitale) beveiliging heeft aangetoond, liet op een Duitse hackersbeurs voor 15 euro een legitimatiebewijs maken. Sinds januari beproefde hij het bij overheidsdiensten. Op vertoon ervan kwam hij zonder problemen binnen bij zes ministeries, waaronder dat van Veiligheid en Justitie. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid nam genoegen met het valse pasje.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september kon De Winter gewoon stemmen nadat hij zijn pasje had laten zien. Kiezers moeten op het stembureau een officieel legitimatiebewijs laten zien, zoals een rijbewijs of paspoort. De Winter heeft na het stemmen wel de voorzitter van het stembureau ingelicht. Die was not amused, aldus de journalist.

De AIVD beschouwt het als een misser dat De Winter met een vals pasje kon binnenkomen. „Het is jammer dat hij daarmee binnen is gekomen. Het is wel zo dat De Winter op uitnodiging bij ons was, we kennen hem”, zegt een woordvoerder.

De Winter noemt het falen van de AIVD pijnlijk. „Ik heb het gelijk gemeld, we hebben het wel over nationale veiligheid. Er werd geschrokken gereageerd. Ik heb samen met de hoofdbeveiliger van de AIVD naar het pasje gekeken. Dat was erg genant.”

Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken testte De Winter zijn pasje voor het eerst. Hij ging nog enkele keren terug, maar hem werd nooit nadere identificatie gevraagd. „Er is niet voldoende gecontroleerd”, reageert een woordvoerder van het departement. Ook hij wijst erop dat De Winter vaker te gast is. „Hij heeft hier wel eens een afspraak, met mij of andere mensen.”

Zijn pasje was geen kopie van een bestaand legitimatiebewijs, zegt De Winter. „De Brandenburger Tor was er slordig op getekend, er zaten randen op de foto en de kleuren klopten niet. Toch heb ik het tientallen keren gebruikt.” De Winter kraakte eerder al de ov-chipkaart. Hij hoopt nu op een discussie over „de zin van het elke keer vragen om een ID-kaart”.

De ChristenUnie wil demissionair minister Opstelten (Veiligheid, VVD) dinsdag naar de kamer roepen om zich te verantwoorden.