Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Joke van Leeuwen wint Constantijn Huygens-prijs

De Constantijn Huygens-prijs 2012 is toegekend aan Joke van Leeuwen. De vandaag 60 jaar geworden schrijfster van een groot aantal kinderboeken wint de oeuvreprijs die de Jan Campert-stichting jaarlijks uitreikt, ter waarde van €10.000.

Dat maakte de voorzitter van de Jan Campert-stichting Aad Meinderts vanavond bekend in het radioprogramma Kunststof. Joke van Leeuwen is behalve schrijfster van een omvangrijk en vaak bekroond oeuvre aan kinderboeken ook schrijfster van poëzie en romans. Ook won ze als illustrator van haar eigen werk al verschillende prijzen.

Van Leeuwen heeft zich altijd verzet tegen de tweedeling tussen literatuur voor kinderen en volwassenen, en brak in haar werk ook veelvuldig de grens tussen die twee. Het leverde haar een publiek op dat zich niet tot kinderen beperkte - maar ze wist evengoed kinderen niet van zich te vervreemden. Haar werk hield altijd een kinderlijke helderheid, terwijl het tegelijk niets inboette aan eigenzinnig kunstenaarschap. De jury schrijft:

Of ze nu voor kinderen of volwassenen schrijft of tekent: een Joke van Leeuwen is door de zeer eigen stijl direct herkenbaar als een Joke van Leeuwen. Haar werk is onconventioneel en verrassend speels. Ze schrijft over innemende wezens, kinderen en volwassenen die hun eigen eigenzinnige gang proberen te gaan. Tedere anarchie is haar handelsmerk. Ze houdt van taal en elk boek getuigt van de tover van 26 letters. Vooral in haar werk voor kinderen, maar ook in dat voor volwassenen gaan woord en beeld een vrolijk gevecht aan, of vallen in elkaars armen.

Tot haar bekendste boeken horen Iep! (1996), Deesje (1985) en Kukel (1998), maar ze schreef ook informatieve boeken als Waarom een buitenboordmotor eenzaam is (2004) en Een halve hond heel denken (2008), gedichtenbundels als Ozo heppie (voor kinderen) en Laatste lezers (voor volwassenen), waarvoor ze de C. Buddingh’prijs ontving. Haar meest recente werk is Feest van het begin, een historische roman voor volwassenen, die deze maand verscheen.

Joke van Leeuwen is de derde kinderboekenschrijver die de prijs in ontvangst neemt: Annie M.G. Schmidt en Toon Tellegen gingen haar voor. Vorig jaar ging de Constantijn Huygens-prijs naar A.F.Th. van der Heijden.

Vanmiddag in NRC Handelsblad is Het Grote Verhaal een portret van Joke van Leeuwen.