Job Cohen gaat onderzoek naar Project-X-rellen leiden

Oud PvdA-leider Job Cohen gaat het onderzoek naar de rellen van afgelopen vrijdag in het Groningse dorp Haren leiden. Foto ANP / Evert Elzinga

Een vierkoppige commissie onder leiding van oud PvdA-leider Job Cohen gaat het onderzoek naar de rellen van afgelopen vrijdag in het Groningse dorp Haren leiden. De comissie werkt in opdracht van de gemeente Haren, de burgemeester, de hoofdofficier en korpschef. Dat meldt RTV Noord.

De andere leden van de commissie zijn Gabriël van den Brink (hoogleraar Bestuurskunde), Otto Adang (lector Openbare Orde en Gevaarsbeheersing) en Jan van Dijk (hoogleraar Communicatie en Nieuwe media).

“Na deze gebeurtenissen is er vanuit verschillende zijden behoefte aan een grondige, deskundige en onafhankelijke evaluatie”, aldus de gemeente. Het onderzoek moet dienen ter verantwoording, maar ook meer inzicht geven in dit nieuwe fenomeen en het leren van lessen voor de toekomst. Hoe het onderzoek er precies uit gaat zien, kan een woordvoerder van de gemeente niet zeggen. Ook is niet duidelijk wanneer de vierkoppige commissie met de eerste resultaten naar buiten komt.

Eerste verdachten 8 oktober voor de rechter

Bij de rellen vielen tientallen lichtgewonden en werd voor een paar miljoen schade aangericht, nadat enkele duizenden jongeren het Groningse plaatsje hadden overspoeld. Eerder vandaag meldde het Openbaar Ministerie in Groningen dat er 35 verdachten zijn aangehouden voor de rellen. Daarvan moeten er 31, onder wie elf minderjarigen, zich verantwoorden voor een rechter. De eerste zittingsdag is op 8 oktober. De politie verwacht op basis van foto- en videomateriaal nog veel meer mensen aan te houden.