IV Epiloog

Terwijl tientallen inwoners van Haren zaterdagochtend de bierbikjes en het afval van de straten vegen en glaszetters af en aan rijden, veroordelen burgemeester, korpschef en hoofdofficier de rellen in krachttermen. „Tuig heeft huisgehouden in Haren.”

Duidelijk wordt dat er die nacht 34 „jong meerderjarige” relschoppers zijn gearresteerd, ze komen uit heel het land. De gemeente kondigt aan de schade op hen te willen verhalen en krijgt daarin steun van demissionair minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD).

De verdachten worden berecht met snelrecht. Een onderzoeksteam van 25 rechercheurs is op de zaak gezet. Iedereen wordt opgeroepen foto’s, filmpjes en ander beeldmateriaal van de rellen ter beschikking te stellen. „Geen enkele verdachte mag hiermee wegkomen”, aldus hoofdofficier Hessel Schuth tijdens de gezamenlijke persconferentie.

Op de gang van het gemeentehuis knikt de brandweercommandant instemmend. Ze moeten ze pakken, die relschoppers. Want zoveel machteloosheid heeft hij in zijn hele carrière nog niet ervaren. „Weet je wat het ergste is? Ik ben niet meer veilig in mijn eigen dorp.”

Wubby Luyendijk