Intens schrijver bevrijd door psychoanalyse

Henry Bauchau/ Foto AFP

De Belgische, Franstalige schrijver Henry Bauchau is op 99-jarige leeftijd overleden. Hij was een psychoanalyticus die geloofde in de macht van de kunst. Een auteur die pas op latere leeftijd, met Maalstroom (Le boulevard périphérique, bekroond met de prix Livre Inter, 2008), een groter lezerspubliek zou bereiken.

Drie maanden voor hij 100 jaar zou worden is de Belgische, Franstalige schrijver Henry Bauchau (1913-2012) overleden. Zijn blik is, vermoed ik, wat de meesten zich van zijn persoon zullen herinneren. De intense blik van een schrijver en psychoanalyticus die zich zijn hele leven vol overgave met de menselijke geest heeft bezig gehouden.

De twee wereldoorlogen bepalen zijn leven. Geboren aan de vooravond van de eerste, wordt hij gedurende zijn eerste levensjaren enkele maanden gescheiden van zijn moeder. Het is deze eerste ‘déchirure’ (verscheurende ervaring) die de bron zou worden van zijn latere schrijverschap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sluit hij zich aan bij het verzet, er worden beschuldigingen tegen hem geuit, hij wordt vrijgesproken.

Bauchau verruilt zijn geboorteland voor Zwitserland. In die periode gaat hij in analyse bij Blanche Reverchon, psychoanalytica en echtgenote van de dichter Pierre Jean Jouve. Op zijn zestigste keert hij terug naar Parijs om adolescenten met ernstige psychische problemen te gaan behandelen.

Abonnees kunnen de hele necrologie van Margot Dijkgraaf hier lezen.