In Korea werden castraten heel oud

Castraten die tussen de 16e en 19e eeuw aan het Koreaanse hof werkten, werden vaak oud. Dat ontdekten drie Zuid-Koreaanse wetenschappers in oude archieven.

Ze zien er bewijs in voor de theorie dat mannen eerder sterven dan vrouwen doordat ze het hormoon testosteron produceren. Castraten missen dat hormoon, omdat hun zaadballen afgesneden zijn. Het onderzoeksverslag verscheen vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Aan het Koreaanse hof leefden eunuchen. Deze gecastreerde mannen leefden in het paleis en werden ingezet voor klussen en de bewaking. Ze hadden een hoge status. Gecastreerde jongens werden door volwassen eunuchen geadopteerd en zo in de clan opgenomen.

Uit het persoonsregister van die dynastie kon van 81 eunuchen de bereikte leeftijd worden bepaald. Ze werden gemiddeld 70. De mannen van twee andere adellijke dynastieën uit dezelfde periode leefden slechts 53 en 56 jaar, gemiddeld. Het verschil is flink.

De onderzoekers gaan ervan uit dat die andere edelen (vooral politici) eenzelfde luxeleven leidden als de eunuchen. Jonggestorven kinderen zijn in ieder geval niet meegeteld, dus daar ligt het niet aan.

De Koreanen moeten met hun gegevens opboksen tegen drie Duitse artsen, die in 1993 in Nature aantoonden dat castraatzangers helemaal niet opvallend oud werden.