II Het hele land door

Er worden op Facebook afterparty’s aangekondigd en op donderdag 13 september krijgen studenten in Groningen flyers in hun handen gedrukt. Ook een huis-aan-huisblad schrijft erover.

Vrijdag overlegt de burgemeester met de ouders. Die sturen diezelfde avond nog een brief naar de buren. „Natuurlijk hopen we dat het met een sisser afloopt, maar het kan onaangenaam worden.”

Als Joop.nl, de opiniesite van de VARA, de brief van de ouders op zondag deels geanonimiseerd publiceert, duiken regionale en landelijke media op het onderwerp. Trouw bericht dinsdagochtend als eerste landelijke krant over het feest, ’s middags stuurt het ANP een persbericht rond. Radio, televisie en dagbladen, ook NRC Handelsblad besteedt er aandacht aan. Direct wordt er heel veel getwitterd op de naam van het meisje, zoveel dat het onderwerp de dagen erna ‘trending topic’ wordt in Nederland.

Sinds begin die week, vanaf maandag 17 september overleggen politie en gemeente elke dag met elkaar en wordt de hoofdofficier van justitie ingelicht. Ze besluiten een noodverordening achter de hand te houden en gaan „communiceren dat er geen feest komt”. De gemeente doet de woordvoering en niet de politie, want dat daagt relschoppers alleen maar uit. Op woensdag verschijnt de burgemeester in EenVandaag, de dagen erna in kranten en in televisiejournaals. „Er is helemaal geen feest in Haren”, herhaalt hij keer op keer. En de vader van het meisje valt hem in het NOS Journaal bij: „Ik wil toch echt iedereen oproepen om niet te komen", zegt hij. Ouders, houd je kinderen thuis!

Op Twitter, Facebook en op radiozenders als SlamFM en Radio 538 blijft het feestje desondanks een populair gespreksonderwerp. Tieneridool Yellow Claw belooft in Haren te komen optreden zodra hij tienduizend volgers heeft op Twitter. SlamFM maakt er slogan voor: „The 21st of September”, klinkt het voor het begin van het dagelijkse Project X-nieuwsblokje. „The party that will bring an entire nation ... to the ground. Project X.” Radio-dj Daniel Lippens van SlamFM twittert dat het „vrijdag een topdag zal worden”. Hij belooft luisteraars op de hoogte houden van ontwikkelingen van het feest.

Op woensdag 19 september is ook de hoofdofficier van justitie nauw betrokken bij het dagelijkse overleg tussen politie en gemeente. De driehoek zit in het gemeentehuis. Ze bespreken informatie van de Duitse politie uit Hamburg. Daar verliep een Facebookfeestje van een 16-jarige juni vorig jaar „overwegend vreedzaam”, volgens de autoriteiten. Er kwamen 1.600 mensen op af, elf werden gearresteerd.

Twee adviezen van de Duitse politie knoopt korpschef Oscar Dros in zijn oren: reken erop dat zo’n tien procent van de Facebookfans daadwerkelijk op het feestje komt en let op de hooligans. Die middag staat de teller op 12.000 aanmeldingen.

De driehoek vraagt donderdagochtend 20 september een feestorganisator uit Groningen om te onderzoeken of hij binnen een dag een grootschalig feest kan organiseren. Dat kan hij, vertelt hij aan het begin van de middag, maar ‘s middags wordt dat plan alsnog afgeblazen. De veiligheid kan onvoldoende gegarandeerd worden, verklaart de burgemeester, ook vanwege mogelijke „aanzuigende werking”.