Heel Culemborg leeft mee met backpacker Linda

Een vakantie in Australië eindigde met een ernstig auto-ongeluk. Groot verdriet en een grote schuld resten. Vrienden organiseerden een benefietavond.

Linda Huiskamp (l) met haar grootouders tijdens de voor haar georganiseerde benefietavond.
Linda Huiskamp (l) met haar grootouders tijdens de voor haar georganiseerde benefietavond. Foto Merlin Daleman

In partycentrum Betuwestrand lopen vrijwilligers in blauwe polo’s druk rond. ‘Samen voor LINDA’, staat in witte letters op hun ruggen geschreven. Iedereen die hier deze zaterdagavond aanwezig is, komt voor Linda Huiskamp (26) uit Culemborg, die na een afschuwelijk auto-ongeluk in Australië een grote schuld heeft. Familie, vrienden, kennissen en stadgenoten hebben de benefietavond voor haar georganiseerd.

Huiskamp raakte begin april tijdens een backpackvakantie in Australië betrokken bij een dodelijk auto-ongeluk. Zij reed. Haar reisgenoot en vriendin Susanne van de Schoot (20), die naast haar zat, was op slag dood. Huiskamp raakte zwaargewond. Ze had een gebroken sleutelbeen, een klaplong, gebroken ribben en een hersenschudding.

Door een recente wetswijziging in Australië moeten alle verkeersongelukken met dodelijke afloop voor de rechter komen. De openbaar aanklager legde Huiskamp dood door schuld ten laste. De maximale straf: tien jaar cel.

Vorige maand werd ze vrijgesproken. Het ongeluk was niet haar schuld geweest, concludeerde een jury. Huiskamp mocht het land verlaten, ofschoon ze nog voor ruim 100.000 euro aan juridische kosten moest betalen. Daar kwamen de ziektekosten nog bij.

„Het had iedereen kunnen overkomen. Ik heb zelf ook een dochter”, zegt Ted Verhoeven, een vriend van de familie Huiskamp. Hij en zijn collega’s leverden vakantiedagen in voor geld. „Heel Culemborg leeft met Linda mee.”

De lokale slagerij, supermarkt, fietswinkel, schoonheidsspecialist; ze doneerden allemaal iets van hun producten of diensten. Dat waren de prijzen van de loterij tijdens de benefietavond. En ruim driehonderd mensen kochten voor 45 euro een kaartje voor het evenement, waar de benodigde ton werd opgehaald.

„Ik heb een dubbel gevoel bij deze avond”, zegt Petra Gerritse, de moeder van Huiskamp. „Ik ben ontzettend blij dat Linda terug is. En dat zoveel mensen ons willen helpen is hartverwarmend.” Gerritse is even stil. Ze wrijft in de zwarte, doorgelopen mascara onder haar oog. „Maar de ouders van Suus zijn hier vanavond ook. Wat zij moeten doormaken, is verschrikkelijk.”

De ouders van Susanne van de Schoot staan midden in de paars verlichte feestruimte. Om hen heen gaan meiden in polo’s de zaal rond met bitterballen en broodjes shoarma. „We nemen Linda niks kwalijk. Steun zoeken bij elkaar is de enige manier om met het verlies om te gaan”, zegt Alma van de Schoot, moeder van Susanne.

Huiskamp leerde haar reisgenoot pas in het vliegtuig naar Australië kennen. Nu gaat ze regelmatig langs bij Susannes ouders. „Het contact met Linda is belangrijk. Zij heeft Susanne in de laatste maanden van haar leven meegemaakt. Wij merkten tijdens gesprekken met Susanne op Skype dat het reizen veel met haar had gedaan; dat ze volwassener was geworden. Het is fijn dat Linda ons hun ervaringen kan vertellen”, zegt Alma van de Schoot.

De band Robin and the Bad Men stopt met spelen. Huiskamp loopt naar voren en klimt het podium op. Ze steekt een kaarsje aan voor haar overleden vriendin. Huiskamps vader vraagt de zaal om een minuut stilte „voor Suus”. Na afloop neemt hij weer het woord: „Na vanavond is Linda van haar schulden af.” Huiskamp zelf zegt niets. „Linda vindt het te moeilijk om te spreken”, zegt haar zus Debbie. „Ze is getraumatiseerd, erg in zichzelf gekeerd. Maar ze krijgt professionele hulp. En hulp van ons allemaal natuurlijk.”