Brief met excuses gezin Haren voorgelezen door burgemeester

Medewerkers van de gemeente ruimen de troep op in het centrum van Haren, de dag na het uit de hand gelopen Facebook-feestje. Foto ANP / Marcel Antonisse

Merthe uit Haren, het meisje dat de uitnodiging voor haar verjaardag per ongeluk openbaar op Facebook plaatste, biedt samen met haar familie haar excuses aan voor de rellen die vrijdagavond ontstonden in haar dorp. Tijdens een bewonersavond werd door burgemeester Bats een brief van het gezin voorgelezen, zo meldt RTV-Noord.

Merthe en haar ouders schrijven:

“Het spijt ons dat een onschuldige uitnodiging is uitgegroeid tot grote rellen. Ons medeleven gaat uit naar de inwoners die grote angsten hebben doorstaan en schade hebben geleden. Emotioneel zowel als materieel. [...] Vreselijk, verbijsterend. Woorden schieten tekort. We voelen ons zeer gesteund, ook door alle inwoners die ons hebben geholpen en hebben meegeleefd.

Als gezin hebben we nu sterke behoefte aan rust. Dit raakt onze fundamenten. Maar weet dat we in gedachten sterk met jullie meeleven.”

Enkele miljoenen schade

Bij de rellen vielen tientallen lichtgewonden en werd voor een paar miljoen schade aangericht, nadat enkele duizenden jongeren het Groningse plaatsje hadden overspoeld. Eerder vandaag meldde het Openbaar Ministerie in Groningen dat er 35 verdachten zijn aangehouden voor de rellen. Daarvan moeten er 31, onder wie elf minderjarigen, zich verantwoorden voor een rechter. De eerste zittingsdag is op 8 oktober. De politie verwacht op basis van foto- en videomateriaal nog veel meer mensen aan te houden.

Een vierkoppige commissie onder leiding van oud PvdA-leider Job Cohen gaat het onderzoek naar de rellen leiden, in opdracht van de gemeente Haren. Het onderzoek moet dienen ter verantwoording, maar ook meer inzicht geven in dit nieuwe fenomeen en het leren van lessen voor de toekomst, aldus de gemeente vandaag.