Geen celstraf voor Israëlische oud-premier Ehud Olmert

Foto AP / Dan Balilty

Voormalig Israëlisch premier Ehud Olmert hoeft niet de gevangenis in voor zijn veroordeling voor vertrouwensbreuk. Dat heeft een rechtbank in Jeruzalem vanmiddag bepaald. Olmert werd in juli al vrijgesproken van corruptie.

Olmert kreeg van de rechter wel een boete van bijna veertienduizend euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van voor de vertrouwensbreuk. Hij zou hebben geholpen overheidscontracten te gunnen aan medewerkers van een vriend.

De relatief milde straf betekent dat Olmert zou kunnen terugkeren in de politiek als hij dat wil. Hij zou bijvoorbeeld weer in het parlement kunnen worden gekozen. Hij kan echter geen minister worden, omdat er nog een andere corruptiezaak tegen hem loopt. In deze zaak wordt Olmert ervan verdacht steekpenningen te hebben aangenomen om de bouw van nieuwe huizen te promoten.

Olmert zei vanmiddag na de uitspraak de rechtbank “met een rechte rug” te verlaten. Hij wilde geen antwoord geven op de vraag of hij een terugkeer in de politiek daadwerkelijk overweegt. Olmert was burgemeester van Jeruzalem in de periode 1993-2003. Hij werd in 2006 premier, maar trad in 2009 af om zich tegen de aanklachten te kunnen verweren.

Eerdere aanklachten tegen Olmert wegens corruptie werden verworpen. Zo zou hij smeergeld van een Amerikaanse zakenman hebben aangenomen en dubbele onkostendeclaraties bij joodse groepen hebben ingediend voor reisjes naar het buitenland.