Galopperen in de natuur is zó mooi om te doen

Elaine Pen en Starlight’s Rondeel
Elaine Pen en Starlight’s Rondeel Foto Neeltje van Meerem

Naam: Elaine Pen

Leeftijd: 22 jaar

Sport: Eventing

Prestaties: Deelname Olympische Spelen 2012 (Londen), 1ste CIC wedstrijd Varsseveld 2012, 1ste CIC Maarsbergen 2012

Volgende week begint in het Twentse Boekelo de Military voor de eventing ruiters – een combinatie van dressuur, springen en cross country. Hoe belangrijk is dat toernooi?

„Het is in Nederland het mooiste toernooi dat er is. Ik doe voor de eerste keer mee, maar weet hoeveel mensen er altijd langs de kant staan. Je rijdt dwars door het Twentse land en dat maakt de wedstrijd extra bijzonder. En alle internationale toppers doen ook gewoon mee.”

Betekent dit ook dat je het hele seizoen hebt toegeleefd naar deze military?

„Nee, dat niet. Ik mocht meedoen aan de Olympische Spelen in Londen vorige maand, dus dat was het belangrijkste toernooi dit seizoen. In eerste instantie zou ik helemaal niet rijden in Boekelo, maar omdat het tijdens de Spelen niet echt goed ging, heb ik besloten toch aan de start te komen.”

Wat ging er fout in Londen?

„Tijdens het onderdeel cross sprong mijn paard Vira zo hoog over een hindernis, dat ik er door verrast raakte en van mijn paard afviel. Ik zat misschien iets te veel naar voren op mijn paard, maar dit was gewoon domme pech. Ik heb de beelden duizend keer bekeken en denk niet dat ik er iets kon doen. De teleurstelling was wel heel groot, ook omdat we met een team reden en we door mijn val gelijk waren uitgeschakeld.”

Nederland is een groot paardensportland, maar dan vooral in de dressuur en in het springen. Waarom is eventing minder populair in Nederland?

„Eventing is een opkomende sport in Nederland en nog redelijk onbekend. De ruiters zijn ontzettend afhankelijk van de kwaliteit van paarden die ze aangeboden krijgen of zelf fokken. Daarnaast is het ook de vraag of ze het kunnen betalen. Eventing is een dure sport.”

Maar dat geldt ook voor andere onderdelen van de paardensport, waar Nederland wel goed in presteert en wel de beschikking heeft over goede paarden. Waarom lukt dat dan niet met eventing?

„Paardeneigenaren en fokkers die in de sport willen investeren maar er nog niet heel veel vanaf weten, kiezen vaak voor onderdelen waar Nederland van oudsher goed in is, zoals dressuur en springen. Eventing kennen ze vaak niet goed, en daarom wordt daarin in Nederland minder in geïnvesteerd. Maar ik merk dat de sport populairder wordt. Mede omdat wij als team naar de Olympische Spelen zijn gegaan, hebben meer mensen de sport gezien.”

Waar moet een goed eventing-paard aan voldoen?

„Hij moet allround zijn, kunnen springen, elastisch genoeg zijn voor de dressuur en een groot hart hebben voor de cross.”

Waarom heb jij gekozen voor eventing?

„Ik kom uit een echte paardenfamilie en ben getraind in veel verschillende onderdelen van de sport, maar ik hou vooral van de cross. Galopperen over al die verschillende hindernissen, door het groene land, dat is zó mooi om te doen.”