Gouverneur van Curaçao benoemt formateur

Gouverneur van Curaçao Frits Goedgedrag heeft een formateur benoemd om een interim-kabinet te vormen op het eiland. Eduardo ‘Dito’ Mendes de Gouveia is verzocht na te gaan welke mogelijkheden er bestaan een kabinet te vormen dat kan rekenen op een meerderheid in de Staten, laat het kabinet van de gouverneur weten.

Foto Flickr / Benjamin Reed

Gouverneur van Curaçao Frits Goedgedrag heeft een formateur benoemd om een interim-kabinet te vormen op het eiland, schrijft persbureau Novum vanavond. Eduardo ‘Dito’ Mendes de Gouveia is verzocht na te gaan welke mogelijkheden er bestaan een kabinet te vormen dat kan rekenen op een meerderheid in de Staten, laat het kabinet van de gouverneur weten.

De interim-regering zou tot na de verkiezingen op 19 oktober met een klein aantal ministers de lopende zaken moeten afhandelen. Curaçao verkeert al enkele weken in een parlementaire crisis. Sinds de val van het kabinet van premier Gerrit Schotte verhindert de voorzitter van het parlement, Ivar Asjes, elke openbare vergadering.

De oppositie, die nu een meerderheid heeft in het parlement, heeft in een aparte vergadering buiten de Staten om de voorzitter afgezet en een nieuwe voorzitter benoemd. In een tweede vergadering zijn alle ministers op twee na per direct naar huis gestuurd. Lang was onduidelijk of het optreden van de parlementariërs staatsrechtelijk wel mogelijk was.

De benoeming van een formateur is omstreden, omdat het huidige demissionaire kabinet van Schotte weigert plaats te maken voor een interim-kabinet.