Facebook ontkent openbaring oude privé-berichten

Foto Reuters/Thomas Hodel

Facebook heeft ontkend dat het een aantal oude privéberichten in de publieke ‘tijdslijn’ van het sociale netwerk heeft getoond. De Franse krant Metro meldde gisteren dat persoonlijke berichten openbaar zijn gemaakt.

Facebook laat vandaag in een verklaring weten dat technici de klacht onderzocht hebben en dat de berichten uit 2007, 2008 en 2009, waar de kwestie om draait, “altijd al openbaar waren”. Het zou gaan om ‘wall-posts’ die voorheen op het profiel van gebruikers zichtbaar waren, zo schrijft Buzzfeed.

Tot dusver gaven tijdslijnen nauwelijks informatie weer over personen die voor 2009 was geplaatst. De vernieuwde ‘Timelines’ bevatten veel meer gedetailleerde informatie over de periode voor dit jaar.

Volgens Buzzfeed worden veel berichten weergegeven die volledig uit hun context zijn gegrepen, uit een periode waarin gebruikers veel minder bewust met hun privacy op het web omgingen. Daardoor hebben mensen nu logischerwijs het gevoel dat privéberichten zijn verschenen. Facebook was in 2007 een heel ander instrument, blijkt vooral uit de gepubliceerde informatie. De berichten van voor 2009 bevatten voor een groot deel eenzijdige gesprekken. Berichten waarin mensen op elkaar reageren zijn nu als losse post gepresenteerd, en dat heeft op de huidige Timeline een vreemd effect.