En opeens gaat het weer lekker bij ADO

ADO Den Haag heeft weer een fris elftal na een rampseizoen. De club speelde knap gelijk tegen Ajax.

Redacteur Voetbal

Den Haag. Het werd Tom Beugelsdijk zwart voor de ogen na zijn rake kopbal. Van blijdschap dan. Een doelpunt tegen Ajax, veel mooier kan het niet voor voor een Haagse jongen. Een punt tegen de landskampioen (1-1) voelde voor de ADO-verdediger als een overwinning. Zonder reserve sprak Beugelsdijk (22) van de belangrijkste wedstrijd van het seizoen en de mooiste van zijn leven.

ADO heeft weer een fris elftal en staat zevende in de eredivisie na een rampseizoen waarin het maar net nacompetitie ontliep. De zevende plaats en het uitgebreid gevierde startbewijs voor de voorronde van de Europa League van een jaar eerder hadden hun tol geëist. Trainer John van den Brom kon de lokroep van Vitesse niet weerstaan, waarna assistent Maurice Steijn tot hoofdtrainer werd gepromoveerd. Maar aankopen als Marc Höcher, Wouter de Vogel en Paul Mulders – allen intussen vertrokken – bleken ongeschikte opvolgers van steunpilaren als Dmitri Bulykin, Frantisek Kubik en Timothy Derijck.

Steijn snakte naar de zomerstop, zo bekende hij eind vorig seizoen. De trainer wachtte een stevige evaluatie, maar ook de clubleiding moest concluderen dat ADO na de leegloop simpelweg opnieuw moest beginnen. Dat is gebeurd. Waar twee jaar geleden de huidige Feyenoorders Lex Immers en Wesley Verhoek de lokale helden waren, zijn het nu Beugelsdijk en Mike van Duinen – een wereldnaam voor een spits in Den Haag.

Zij weten hoe belangrijk de duels met Ajax zijn. En mochten ze dat vergeten, dan zorgt hun omgeving wel voor optimale scherpte. Beugelsdijk was dan ook verrast dat ADO in de eerste helft op basis van arbeid eenvoudig overeind bleef tegen Ajax, dat dinsdag in de Champions League van Borussia Dortmund had verloren.

Trainer Frank de Boer had het zijn voetballers nog zo ingeprent: tegen ADO draait het om instelling, net als deze week bij de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht. Maar juist inzet konden de jonge, relatief kleine Ajacieden ruim een uur niet opbrengen op het bedrijventerrein langs de A4. Een acceptabel slot leverde de landskampioen nog wel de gelijkmaker op.

De Boer baalde, met lastige wedstrijden in het vooruitzicht tegen het altijd getergde FC Utrecht, koploper FC Twente en de sterren van Real Madrid. Zijn collega Steijn toonde zich in Haagse tongval wel gelukkig met het gelijkspel. „De jongens waren in de kleedkamer teleurgesteld, een mooi teken. Maar we kunnen tevreden zijn bij ADO, ook omdat Lex [Schoenmaker] weer terug is.”

Clubicoon Schoenmaker (65), die als geen ander de animositeit van ADO tegen Ajax kent, is hersteld van hartklachten en kreeg voor de aftrap een tribune naar zich vernoemd. Hij is na Aad Mansveld de tweede oud-speler met een ‘eigen’ tribune in het stadion. Schoenmaker vierde de onthulling met allerlei oud-spelers van de club achter de duinen.

ADO kon ook trots zijn op zijn vaak bekritiseerde aanhang. Gezichtsherkenning bij de toegangspoortjes en streng cameratoezicht in het stadion heeft de fanatieke supporters tot engeltjes gemaakt vergeleken bij de situatie van enkele jaren geleden. Nu klonken eens geen spreekkoren over jodenjacht, maar normale aanmoedigingen voor de eigen voetballers.

Ajax oogde ook zonder de hete ontvangst geïntimideerd. De ploeg van De Boer creëerde in de eerste helft slechts een halve kans tegen de gesloten verdediging met Beugelsdijk en oud-Ajacied Vito Wormgoor en aanvoerder Danny Holla voor de laatste linie. Voorin stichtte ADO gevaar met de behendige Tjaronn Chery en Jens Toornstra. Het volgens Steijn niet opzettelijk lang gelaten gras maakte het veld stroperig, wat in het nadeel was van de technische Ajacieden en gaf ADO lange tijd uitzicht op een overwinning. Tot de bal na een voorzet van Ricardo van Rhijn opeens stilviel en Ryan Babel scoorde.