Economische krimp tweede kwartaal iets lager dan verwacht

De economische krimp is iets lager uitgevallen dan het CBS eerder had geraamd. Foto Flickr / Martin Roell

De krimp van de Nederlandse economie in het tweede kwartaal is iets lager uitgekomen dan eerder geraamd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vanochtend dat het bruto binnenlands product met 0,4 procent is gekrompen ten opzichte van een jaar eerder.

In een eerste raming vorige maand werd nog uitgegaan van een krimp op jaarbasis van 0,5 procent. De groei van kwartaal op kwartaal blijft 0,2 procent.

Het CBS kon het exportcijfer licht naar boven bijstellen, waardoor het handelsoverschot van Nederland iets hoger uitkomt dan eerder geraamd. Een hogere uitvoer is gunstig voor de economische groei. De consumptie van de overheid werd daarentegen iets naar beneden bijgesteld.

De CBS-raming van het aantal verloren banen in het tweede kwartaal bleef zo goed als gelijk op 53.000. De lonen per arbeidsjaar lagen 0,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Stemming onder ondernemers in industrie slechter

De stemming onder ondernemers in de industrie is deze maand verslechterd. De daling volgt na vier maanden van vrijwel gelijkblijvend producentenvertrouwen, zo meldde het CBS vanochtend.

Het producentenvertrouwen kwam uit op -6,7. Dat was een maand eerder nog -4,6. De ondernemers waren vooral pessimistischer over de verwachte productie. Ook het oordeel over de orderportefeuille ‘verslechterde flink’, aldus het CBS. Het oordeel over de voorraad aan producten veranderde bijna niet.

De ondernemers in de industrie waren daarnaast somberder over de werkgelegenheid. De ondernemers die denken dat hun personeelbestand in de komende drie maanden krimpt waren al in de meerderheid, maar die is in september toegenomen.