De Verenigde Naties zijn op de voet te volgen

Op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, waar morgen weer tientallen staatshoofden en regeringsleiders bijeen zijn voor de jaarlijkse opening van de Algemene Vergadering, bevindt zich in de kelder een aardige boekhandel. Het winkeltje is gespecialiseerd in boeken over internationale politiek, ontwikkelingshulp, vredesmissies en alle andere onderwerpen waarmee de VN zich bezighouden. VN-personeel en diplomaten krijgen korting, maar ook toeristen en andere geïnteresseerden zijn welkom.

Wie toevallig niet in de buurt is, kan ook op internet een rijke hoeveelheid aan interessante en bovendien dagelijks bijgewerkte informatie vinden waarmee de VN op de voet te volgen zijn. Zo omvangrijk als de volkerenorganisatie is, met al haar vertakkingen en dochterorganisaties, zo talrijk zijn de websites en nieuwsbrieven van de VN.

Wie begint bij www.un.org is zó een hele middag zoet, en zal bijvoorbeeld ontdekken dat de zittingen van de Algemene Vergadering, met morgen de toespraken van onder meer secretaris-generaal Ban Ki-moon en president Obama, rechtstreeks per webcast worden uitgezonden.

Ook zijn er in eigen beheer gemaakte documentaires over de VN te zien en radioprogramma’s te beluisteren. Alle VN-resoluties die oorlogen in gang hebben gezet, beëindigd, of die juist altijd volkomen zijn genegeerd, zijn in dit digitale archief te vinden.

Zittingen van de Veiligheidsraad zijn alleen te bekijken als ze niet besloten zijn. Maar over alle onderwerpen die aan de beroemde hoefijzervormige tafel van de raad aan de orde komen, schrijft het onafhankelijke Security Council Report (securitycouncilreport.org) glasheldere en beknopte stukken.

Wie de voorkeur geeft aan een meer journalistieke weergave van de diplomatieke activiteit bij de VN heeft ook ruime keuze. Op de website van het maandblad Foreign Policy houdt de VN-correspondent van The Washington Post, Colum Lynch, een goed geïnformeerd blog bij, Turtle Bay geheten, naar de buurt op Manhattan waar het VN-gebouw staat. Lynch is ook actief op twitter (@columlynch), net als de VN-specialisten van The New York Times (@NeilMacFarquhar), de BBC (@BBCBarbaraPlett), CNN (@RichardRothCNN) en vele anderen. Veel Amerikaanse diplomaten zijn ook actief op twitter, onder wie VN-ambassadeur Susan Rice (@AmbassadorRice). Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op vntop.nl ondermeer een blog staan, waarop zowel diplomaten als een door Buitenlandse Zaken geselecteerde jongere dezer dagen verslag doen uit New York.

Als introductie in het reilen en zeilen van de VN is An Insider’s Guide to the UN, van Linda Fasulo aan te bevelen. De dilemma’s van een secretaris-generaal worden fraai beschreven in twee boeken over Kofi Annan, het voortreffelijke The Best Intentions; Kofi Annan and the UN in the Era of American Power, van James Traub (uit 2006), en de vrijdag in deze krant besproken memoires van Annan, Interventions, A Life in War and Peace.