In beeld

De strijd tussen China en Japan om een onbewoonbare eilandengroep

De kans op een confrontatie tussen China en Japan neemt toe nu de strijd om de onbewoonbare eilanden en rotsen grimmiger wordt. De eilandengroep, in het Chinees Diaoyu geheten en in het Japans Senkaku, wordt zowel door Japan als China opgeëist. Japan kocht de eilandjes, die het feitelijk al tientallen jaren beheerst, kort geleden van hun particuliere Japanse eigenaar, wat door China als een provocatie werd beschouwd. In Beijing liep een demonstratie vorige week tegen Japan flink uit de hand. Japan heeft vandaag een topdiplomaat naar China gestuurd om de komende dagen gesprekken te leiden om spanning de verminderen. De Chinese kustwacht patrouilleert momenteel in de Japanse territoriale wateren bij de eilanden naast de Japanse kustwacht. China acht de patrouilles noodzakelijk omdat Japan "een reeks incidenten heeft uitgelokt die de Chinese soevereiniteit ernstig hebben aangetast”. China gaat verder drones inzetten om het gebied in de gaten te houden.
Ongeveer honderd vissersboten uit Taiwan zijn vandaag op weg gegaan naar de beruchte eilandjes, onder begeleiding van tien schepen van de Taiwanese kustwacht.
Reuters / Pichi Chuang
Enkele van de in totaal honderd vissersboten, op weg naar de eilandengroep. De kans op een riskant incident op zee neemt toe nu Taiwanese vissers en schepen van de kustwacht op weg zijn naar de Diaoyu/Senkaku-eilanden. Taiwan claimt ook soevereiniteit over de onbewoonbare eilanden.
AP / Wally Santana
De Japanse kustwacht passeert vandaag een Chinees schip (rechts) dat toezicht houdt op de onbewoonbare eilandjes en rotsen in de Oost-Chinese Zee.
AP / Kyodo News
Chinese demonstranten verkleedden zich gisteren in Japanse kostuums en knielden bij een Boeddha-beeld in Lushan, centraal China. Daarbij was op een banner te lezen: 'De Diaoyo-eilanden horen bij China'. De demonstranten komen in actie tegen de het toe-eigenen van de eilanden door Japan.
AFP
Een Chinees meisje houdt een bord op met de tekst 'Geef Diaoyutai terug. Japan ga weg!'
Reuters / Picki Chuang
Een Japanse vrouw houdt de nationale vlag omhoog tijdens een demonstratie tegen China.
AP / Tsuo Innoye
De Japanse kustwacht op een Uotsuri eiland, een van de eilanden waar Japan en China om twisten.
Reuters / Kyodo
Een Chinees model bewandelt de catwalk met een beschildering van de Diaoyu eilanden uit protest tegen Japan.
AFP
De Chinese oproerpolitie staat paraat om anti-Japan demonstranten in toom te houden, vorige week in Shenzhen, een stad in het zuiden van het land.
AFP / Peter Parks
Een Chinese demonstrant draagt een bekladde foto van de Japanse premier Yoshihiko Noda tijdens een grootschalig protest in Kunming, een stad in het zuidwesten van China.
AFP
Een anit-Japan demonstratie, vorige week in Hangzhou in het oosten van China.
AFP
Chinese agenten passeren een flinke hoeveelheid flessen, gegooid door demonstranten nabij de Japanse ambassade in de Chinese hoofdstad Beijing.
AFP
Deelnemers aan het protest in Beijing, vorige week bij de Japanse ambassade.
AFP / Mark Ralston
Chinese agenten werken tijdens het anti-Japan protest in Shenzhen.
AFP / Peter Parks
De voormalige Chinese leider Mao Zedong prijkt op een poster tijdens een anti-Japan demonstratie in Shenzhen.
AFP / Peter Parks
Chinese toezichthouders passeren de eilanden.
Reuters
Een deel van de omstreden eilandengroep: Koyo Maru (links), Minamilojima (rechts) en Uotsuri (achtergrond).
AP / Kyodo News
Een klein bootje vaart rond Yotsuri, een van de piepkleine eilandjes met experts uit Tokyo die verantwoordelijk waren voor de koop van de gehele eilandengroep.
AP / Kyodo