Chinese Apple-fabriek tijdelijk dicht na ruzie duizenden werknemers

De aanleiding voor de grote vechtpartij is niet duidelijk. vandaag gaan de grote vakbonden langs bij Foxconn om de ontstane situatie te bespreken. Foto Reuters / Bobby Yip

De Chinese fabriek van Foxconn heeft de deuren voorlopig gesloten. Bij het bedrijf, dat onderdelen voor onder meer Apple-producten maakt en al eerder in opspraak kwam vanwege slechte werkomstandigheden, ontstonden rellen onder arbeiders.

Volgens persbureau Bloomberg braken gisteravond gevechten uit onder tweeduizend werknemers in de fabriek in de Chinese provincie Shanxi. In een slaapzaal zouden rivaliserende groepen slaags zijn geraakt en de bewaking moest hulp krijgen van de politie om de gevechten te beëindigen. Meerdere arrestaties werden verricht.

Vanuit Taipei, waar Foxconn’s hoofdkantoor zit, is besloten de bijna tachtigduizend arbeiders een periode te geven om “af te koelen”. Naar verluidt worden bij Foxconn op het moment onderdelen voor de Apple iPhone 5 gemaakt. Eerder nam het bedrijf al grote delen van voorgaande Apple-productie voor zijn rekening.

Begin dit jaar ontstond een rel toen The New York Times publiceerde over misstanden in de Chinese fabrieken waar veel voor de leidende elektronicagigant wordt gefabriceerd. Na horten en stoten stond Apple toen toe dat er een onderzoek naar de werkomstandigheden kwam.