China zegt viering relaties met Japan af

Taiwanese vissersboten zetten vandaag koers naar de Senkaku/Diaoyu-eilanden. Naast Japan en China eist ook Taiwan de soevereiniteit er over op.
Taiwanese vissersboten zetten vandaag koers naar de Senkaku/Diaoyu-eilanden. Naast Japan en China eist ook Taiwan de soevereiniteit er over op. Foto AFP

China heeft alle feestelijkheden ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de Chinees-Japanse betrekkingen afgezegd om het conflict met Japan over een reeks eilanden en rotsen in de Oost-Chinese Zee. Nieuwe pogingen van Japan en de VS om de spanning te verminderen bleven zonder resultaat.

De Chinese kustwacht heeft vandaag opnieuw gepatrouilleerd in de Japanse territoriale wateren bij de Diaoyu/Senkaku-eilanden. In de buurt patrouilleren nu 16 Chinese vaartuigen naast de Japanse kustwacht. Volgens het Chinese persbureau Xinhua zijn de patrouilles noodzakelijk omdat Japan „een reeks incidenten heeft uitgelokt die de Chinese soevereiniteit over de Diaoyu-eilanden enrstig hebben aangetast”. China liet vandaag weten ook drones in te zetten om het gebied in de gaten te houden.

De kans dat beide landen oorlog gaan voeren over de eilanden wordt niet groot geacht, maar een riskant incident op zee is niet uitgesloten. Zeker niet nu ook Taiwanese vissers en schepen van de kustwacht op weg zijn naar de Diaoyu/Senkaku-eilanden. Taiwan claimt ook soevereiniteit over de onbewoonbare eilanden.

Premier Noda van Japan zal woensdag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ingaan op de kwestie die de relaties met China in korte tijd hebben verzuurd. De op de VN-top gebruikelijke bilaterale ontmoeting met de Chinese president Hu Jintao gaat niet door. Op 29 september is het 40 jaar geleden dat China en Japan een gezamenlijke verklaring ondertekenden waarin de relaties na bijna zes decennia van Japanse bezettingen en oorlogen werden genormaliseerd.

De spanningen tussen beide landen vertalen zich ook in dalende verkopen van Japanse automerken in China (tot 90 procent volgens Bank of America/Merrill Lynch) en tot problemen bij de Japanse export naar China. De Chinese douane bemoeilijkt de doorvoer, zegt Japan.