Cel voor minister Kameroen na vliegtuigzwendel

Toen Marafa Hamidou Yaya, destijds de hoogste ambtenaar in Kameroen, in 2004 de opdracht kreeg een vliegtuig aan te schaffen voor president Paul Biya, had hij een slimme oplossing. Hij kocht een oud toestel voor 24 miljoen euro, liet het overschilderen, en spaarde zo ruim 12 miljoen euro uit. Hij hield zijn oplossing geheim voor Biya.

Maar al tijdens de eerste vlucht kreeg de Albatross problemen. De piloot moest een noodlanding maken met de president, zijn vrouw en zijn kind aan boord. Dat Yaya de schuldige was, bleek niet meteen. De Albatross-affaire was jarenlang groot nieuws in Kameroen. Wie lichtte de president op, en was het een aanslag of een ongeluk?

Zaterdag werd Marafa Hamidou Yaya, die tot vorig jaar minister van Binnenlandse Zaken was, veroordeeld tot 25 jaar celstraf. Hij is schuldig bevonden aan het verduisteren van de miljoenen die bedoeld waren voor de aankoop van het vliegtuig.

Drie andere verdachten, onder wie voormalig premier Ephraim Inoni en Yves Michel Fotso, de voormalige baas van de inmiddels failliete nationale luchtvaartmaatschappij Camair, kregen dezelfde straf.

Of de ‘vliegende doodskist’ een doelbewuste poging was om de president uit de weg te ruimen, is nooit opgehelderd. Yaha zegt slachtoffer te zijn van een politieke afrekening. Biya, sinds 1982 aan de macht, lanceerde in 2006 de anti-corruptiecampagne ‘Operatie Mus Havik’. Verscheidene van zijn voormalige secondanten zijn opgepakt, onder wie dus kroonprins Yaya.

Volgens critici misbruikt Biya de operatie om tegenstanders uit te schakelen.

Een populaire grap in Kameroen luidt dat in de Kondengui-gevangenis een parallelle regering kan worden gevormd met alle hoge politici die er vastzitten. (BBC, Reuters)