Boomstra is groot talent, maar geen Sijbrands

De Rus Aleksei Tsjizjov schreef zaterdag bij zijn eerste EK-deelname de damtitel op zijn naam. Het Nederlandse talent Roel Boomstra eindigde buiten de top 10. „Hij is een uitzonderlijk talent, maar of hij ook een nieuwe wereldkampioen is?”

Ton Sijbrands (rechts) wint alle partijen bij het simultaandammen op de slotdag van het EK in Nieuw-Amsterdam.
Ton Sijbrands (rechts) wint alle partijen bij het simultaandammen op de slotdag van het EK in Nieuw-Amsterdam. Foto Kees van de Veen

Bij het betreden van de doodstille wedstrijdzaal tijdens het EK dammen in Nieuw-Amsterdam is de penetrante zweetgeur niet te missen. 102 mannen en vrouwen trachten op de slotdag met verwoede inspanningen het toernooi in stijl af te ronden. Belangstellenden dwalen als in een dierentuin om de wedstrijdtafels die worden gescheiden door rode koorden.

Nader bekeken blijkt een van de borden leeg. En ja hoor: buiten staat de Nederlandse Ester van Muijen om zich heen te kijken. Haar Armeense tegenstander – die overigens laatste stond – is al naar huis. „Ik ga hier maar wat rondhangen”, verzucht Van Muijen.

Achterin de zaal bewegen plukjes toeschouwers zich met speciale interesse langs het bord van twee toppers. Aleksei Tsjizjov en Nederlands kampioen Roel Boomstra spelen op bord 1. De gevierde Rus zit strak in het pak aan tafel, de jonge Boomstra draagt een sweater en een bril.

De Nederlander wordt door kenners een grote toekomst voorspeld, maar hij valt op dit EK tegen. Na de remise tegen Tsjizjov blijkt dat de huidige nummer vier van de wereld niet eens in de top tien eindigt. „Ik was niet fit”, zegt Boomstra. „De combinatie van studeren en professioneel dammen is zwaar. Ja, ik was mentaal niet fit. In augustus heb ik ook nog een zwaar toernooi gespeeld.”

De 19-jarige student natuurkunde is de oogappel van de Nederlandse dambond, en Boomstra lijkt dat te beseffen. Toevallig vindt het EK plaats in de gemeente waarin hij is geboren. In 2010 was het Nederlands kampioenschap ook in Emmen. „Ze organiseren het hier omdat ik hier vandaan kom. Anders zouden ze het nooit hier organiseren”, zegt hij zonder blikken of blozen.

Terwijl Roel Boomstra aan de lunch zit, is Ton Sijbrands (62) bezig met een demonstratie simultaandammen. De oude grootmeester loopt in drie minuten een rondje langs de twintig borden waarop hij speelt. Hij wint alle partijen. Sijbrands – lang grijs haar, colbert, spijkerbroek – nam als professioneel dammer in de vorige eeuw relatief veel risico’s.

„Tegenwoordig zijn ze zakelijker, ze spelen wat voorzichtiger”, zegt Sijbrands over de huidige generatie dammers, onder wie Boomstra. „Hij is een uitzonderlijk talent, maar of er een wereldkampioen uit komt?”

Intussen is ook Nina Hoekman klaar met haar wedstrijd. De tot Nederlandse genaturaliseerde Oekraïense eindigt als tweede; een bijzondere prestatie. De 48-jarige damster lijdt aan terminale kanker maar is ook op de laatste wedstrijddag van de partij. Ze wint haar partij. Opgewekt loopt ze de zaal uit en begint een gesprek met bondscoach Rob Clerc. „Ik word tweede of derde”, zegt ze op het moment dat haar rivalen nog bezig zijn. „Dat betekent in ieder geval plaatsing voor het WK!” Terwijl Hoekman de zaal verlaat, zegt Clerc realistisch: „Ze heeft het geweldig gedaan. In december hebben we een belangrijk toernooi in China. Maar ik weet niet of ze dat haalt.”

Halverwege de middag zijn alle wedstrijden afgerond. Tsjizjov krijgt de felicitaties, terwijl Boomstra nergens te bekennen is. De Rus heeft de uitstraling van een wereldtopper. Met vurige ogen en haast onverstaanbaar Nederlands geeft hij toe dat dit het eerste EK is waarop hij überhaupt uit wilde komen. „Vroeger was het niveau gewoon niet hoog genoeg. Nu waren er spelers aanwezig met hoge ratings, daarom ben ik hier. Dit is mijn eerste keer als Europees kampioen. Ik was al tien keer wereldkampioen”, zegt Tsjizjov zonder blijk van geluk. Hij werpt even een blik op de blinkende bekers, die klaar staan voor de prijsuitreiking. „Wat een grote beker. Ik ga hierna op vakantie, ik kan hem niet meenemen. Daar heb ik echt geen ruimte voor”, glimlacht hij zuinig.

Schijnbaar ongeïnteresseerd staart Tsjizjov even later op de voorste rij voor zich uit, terwijl zijn collega’s in het zonnetje worden gezet. Even veert hij op, als er voor het oog van alle deelnemers een combinatie wordt uitgebeeld door Clerc. Een week van topdammen wordt afgesloten door toernooidirecteur Wim Koopman. ‘Op zijn Mart Smeets’ zegt hij: „Senk-joe all!

Sijbrands is dan al lang gevlogen. ,,Ik heb geen rijbewijs en mijn vrouw had vandaag iets anders te doen. Ik moet gaan, het is krap voor de trein van zeven over.”