Benzinedief: te bang om te stoppen en zag fatale filefuik te laat

Verdachte Maikel R. en zijn advocaat Mr. Roethof tijdens de zitting in de rechtbank in Utrecht eerder dit jaar. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De benzinedief die in oktober 2011 op de A2 een automobilist doodreed nadat hij in een filefuik was gedwongen, was destijds te bang om op eerdere stopsignalen van de politie in te gaan.

De 48-jarige Michael R. zei vanochtend in de rechtbank in Utrecht dat hij angstig werd van de agenten die hem met getrokken pistolen in burgerauto’s achtervolgden, zo meldt de NOS. De filefuik die hierop nabij Abcoude door de politie werd gecreëerd, zag hij te laat om nog voldoende te kunnen afremmen.

R. werd achtervolgd omdat hij na het tanken was weggereden zonder te betalen. Doordat hij op de file inreed kwam een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven kwam. Een Onze verslaggever ter plaatse:

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Benzinedief #Filefuik zag maar met 1 oog, reed al 30 jaar zonder rijbewijs en had cannabis gebruikt. Vandaag en morgen rechtszaak in Utrecht

Bespuugd

R. staat er niet fraai op terwijl de zaak tegen hem zich in de ochtend en middag ontspint. Niet alleen reed hij onder invloed en bezat hij al jaren geen geldig rijbewijs meer, hij was op die fatale dag vorig jaar oktober nog maar net weer op vrije voeten.

De van poging tot doodslag verdachte man was eerder al veroordeeld tot celstraf voor het stelen van benzine. Op de dag van de filefuik was hij ook weer weggereden zonder te betalen omdat hij, zo vertelt R., geen geld had vanwege zijn verblijf in de gevangenis. Hij had later willen betalen.

Volgens de NOS werd Michael R. vanochtend, terwijl hij in een rolstoel de rechtszaal werd binnengereden, bespuugd door de broer van de overleden Maastrichtenaar. De verdachte wordt behalve voor doodslag vervolgd voor diefstal met geweld en rijden zonder rijbewijs.

R. wil vrijgesproken agenten alsnog vervolgd zien

De verdachte start een procedure waarmee hij wil afdwingen dat de agenten die de fuik opzetten, alsnog worden vervolgd. Dat zei de advocaat van de benzinedief vrijdagavond in Nieuwsuur. De politie ontkwam eind augustus aan strafrechtelijke vervolging voor het incident.

R. vindt dat de agenten buiten het boekje hebben gehandeld.

“Ik ben geen moordenaar, en ik wens ook niet als moordenaar weggestopt te worden. Als de agenten dat nooit gedaan hadden, dan was er niemand overleden.”

Zijn advocaat Gerald Roethof stelt dat de betreffende agenten veel te ver zijn gegaan.

“Zij hebben een situatie gecreëerd, waarbij ze mijn cliënt opgejaagd hebben, in paniek gebracht hebben, een file gecreëerd hebben. Op een totaal verkeerde manier zijn ze mijn cliënt hard blijven volgen, tot kort voor de file. Als dan zo iemand op die file klapt, na wat er gebeurd is, dan is het uiteindelijk de overheid geweest die de situatie gecreëerd heeft.”