Apotheekketen Mediq in buitenlandse handen

Investeerder Advent koopt apotheekketen en groothandel in medicijnen Mediq voor 775 miljoen euro. Daarmee verdwijnt Mediq van de Amsterdamse beurs.

Volgens topman Marc van Gelder is het beter voor Mediq als het niet langer aan de beurs is genoteerd. „We hebben besloten om in te gaan op het bod om twee redenen. In de eerste plaats vanwege de langetermijn focus van het bedrijf. Daarnaast hebben wij een groeistrategie waarbij we toegang willen hebben tot kapitaal. En dat is op dit moment op de beurs wat moeilijk met alle schokken die daar plaatsvinden”, aldus Van Gelder in het Radio 1 Journaal.

Volgens Van Gelder gaat Advent geen grote ingrepen doen. „Mediq wordt niet opgebroken. Er zullen geen ontslagen vallen. Advent wil dat wij doorgaan met uitbreiden in het buitenland van onze activiteiten en het versterken van onze positie in de Nederlandse apothekersmarkt.”

De twee aandeelhouders – Templeton Investment Counsel en Silchester International Investors, samen goed voor ruim 20 procent van de aandelen Mediq – hebben al toegezegd het overnamevoorstel te steunen en te accepteren. Het bod van Advent ligt ruim 50 procent hoger dan de beurskoers van Mediq van afgelopen vrijdag. De koers schoot vanochtend omhoog tot net onder het bod van 13,25 euro.

Mediq heeft 225 apotheken. Daarnaast is het een groothandel in medicijnen en medische hulpmiddelen. Vorig jaar bedroeg de omzet 2,7 miljard euro. Bij het bedrijf werken ruim 8.000 mensen. Twee weken geleden maakte het bedrijf nog bekend 134 banen te schrappen.

Het Amerikaanse Advent is een private-equitybedrijf dat is opgericht in 1984 en in Nederland bekend is van onder meer belangen in salarisstrokenverwerker Raet en biotechnologiebedrijf Amsterdam Molecular Therapeutics Holding.

Advent heeft sinds de oprichting 270 buyouts gedaan in 35 landen.