agenda

Palestinians stand near a chair symbolizing the 194th UN member state during a protest in the West Bank city of Ramallah on September 20, 2011. Palestinians are preparing to submit a formal request to become the 194th member of the United Nations when the General Assembly begins its meetings on September 20, despite US and Israeli opposition. AFP PHOTO/ABBAS MOMANI
Palestinians stand near a chair symbolizing the 194th UN member state during a protest in the West Bank city of Ramallah on September 20, 2011. Palestinians are preparing to submit a formal request to become the 194th member of the United Nations when the General Assembly begins its meetings on September 20, despite US and Israeli opposition. AFP PHOTO/ABBAS MOMANI AFP

Dinsdag 25 september

In Berlijn ontmoet president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank bondskanselier Angela Merkel. Merkel wil dat Draghi zich strikt houdt aan de voorwaarden die hij eerder deze maand verbond aan de aankoop door de ECB van Zuid-Europese staatsobligaties. Die voorwaarden – regeringen die ECB-hulp krijgen moeten bezuinigen en hervormen – kwamen er mede onder Duitse druk. Merkel en Draghi bespreken naar verwachting ook de plannen voor verdere politieke en economische integratie van de eurozone.

Woensdag 26 september

Vijf kandidaten hebben zich gemeld in de race om het politiek leiderschap van de LDP, de belangrijkste oppositiepartij van Japan. Onder hen zijn oud-premier Shinzo Abe, oud-minister van Buitenlandse Zaken Nobutaka Machimura en Shintaro Ishihara, zoon van de nationalistische gouverneur van Tokio. Waarschijnlijk dit najaar nog zijn er parlementsverkiezingen. Tot 2009 was de LDP vrijwel onafgebroken 55 jaar aan de macht.

In Nicosia bespreken EU-ministers van Defensie vandaag en morgen manieren om in de toekomst efficiënter gebruik te maken van het materieel en manschappen van de 27 EU-landen. De crisis heeft de druk op Europese landen vergroot om meer samen te werken op Defensieterrein.

De Franse regering presenteert de begroting voor volgend jaar. In de afgelopen weken trok de aankondiging van president François Hollande van een speciale rijkentaks de meeste aandacht. Maar Europese waarnemers en beleggers zijn vooral benieuwd naar de gedetailleerde plannen van de socialistische regering om het begrotingstekort, dat nu zo’n 4,5 procent van het bbp bedraagt, terug te dringen.

De belangrijkste Griekse vakbonden hebben een grote staking gepland uit protest tegen de nieuwe bezuinigingsmaatregelen die zijn opgelegd door de trojka van de EU, het IMF en de Europese Centrale Bank.

Zaterdag 29 september

In Rome begint het proces tegen de ‘butler’ van de paus, Paolo Gabriele. Hij heeft uiterst vertrouwelijke informatie uit het Vaticaan doorgespeeld naar een Italiaanse journalist, waardoor een hele reeks intriges naar buiten zijn gekomen. Gabriele bestrijdt de aanklacht in deze ‘Vatileaks’ zaak niet, maar zegt dat hij het kwaad binnen de kerk bloot heeft willen leggen en de paus heeft willen beschermen.

Zondag 30 september

De grootste Britse oppositiepartij, Labour, komt vanaf zondag vier dagen bijeen in Manchester. Hoewel de partij het goed doet in de peilingen en voor staat op de Conservatieven en Liberaal-Democraten, zijn er toch zorgen. Want de Britse kiezer ziet in partijleider Ed Miliband geen premier. Zijn ideeën over hoe Labour het land zou besturen, blijven te abstract en intellectueel. En Labour wordt nog steeds niet vertrouwd met het economisch bestuur van het land. Van Milibands toespraak op dinsdag hangt dan ook veel af.

Maandag 1 oktober

De Georgische multimiljardair Bidzina Ivanisjvili hoopt dat zijn kersverse partij ‘Georgische Droom’ bij de parlementsverkiezingen de eerste slag kan toebrengen aan het bewind van president Michail Saakasjvili. Saakasjvili, leider van regeringspartij Verenigde Nationale Beweging, gold ooit als democratische belofte. Hij leidde de Rozenrevolutie (2003). Volgens Ivanisjvili heeft Saakasjvili zich ontpopt tot een maniakale dictator die met zijn Ruslandfobie Georgië in de afgrond jaagt – denk aan de voor Georgië desastreus verlopen oorlog met de Russen in 2008. Of zijn partij veel zetels zal behalen, is echter de vraag. Saakasjvili beschuldigt hem ervan een pion van Rusland te zijn, omdat hij goede contacten heeft binnen het Kremlin.