Afscheid-van-de-zomer-soep

Afscheid nemen is een beetje doodgaan, zegt men, maar zelf ga ik bij het afscheid van de zomer toch wel een beetje boel meer dood dan bij het afscheid van de winter. Zo kan ik me niet herinneren ooit tijdens het eten van een maartse boerenkoolstamppot te hebben gedacht: aggosj, dit is m’n laatste boerenkoolstamppot van deze winter. Terwijl ik ieder jaar in september op het hysterische af bezig ben afscheid-van-de-zomer-maaltijden te koken.

Nog één keertje melanzane alla parmigiana. Nog één keertje een Griekse salade. Nog één keertje gestoofde snijbiet. En dat dan plechtig, zelfs een beetje aangedaan, op tafel zetten hè. Sentimenteel ja. Maar het is ook allemaal zo heerlijk. En ik hou zo van de zomer. En de winter is zo donker en koud.

Vooruit, laten we nog één keer soep van verse tomaten maken, zomersoep van verse tomaten, paprika’s, sperziebonen en basilicum. Om daarna het onvermijdelijke te aanvaarden. De kou. Het donker. De boerenkoolstamppot.

Nou ja, dat laatste wil ik eigenlijk best omarmen hoor.

Zet de poelet op met 1 liter water en een halve theelepel zout. Schep het schuim af, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat 2 à 3 uur zachtjes trekken.

Rooster intussen de groenten: verwarm de oven tot 200 graden. Verdeel de tomaten, paprika’s, ui en knoflook over een ovenschaal. Bestrooi met zout en besprenkel royaal met olijfolie. Rooster de groenten een uur in de oven.

Kneed voor de balletjes het gehakt samen met een ei, een handvol paneermeel, zout, peper en nootmuskaat door elkaar en draai er kleine balletjes van. Laat ze een uur opstijven in de koelkast.

Schep het vlees uit de bouillon en bewaar het voor iets anders. Meet de hoeveelheid bouillon af in een maatbeker en vul zo nodig aan tot 750 ml. Schenk de bouillon in een grote soeppan. Pocheer hierin de gehaktballetjes in 5 tot 7 minuten gaar. Snijd de sperziebonen elk in 3 stukjes. Kook ze beetgaar in gezouten water en spoel koud. Doe de geroosterde tomaten, paprika, ui en knoflook over in de mengkom van een keukenmachine of blender (haal wel de gepofte knoflooktenen even uit hun velletje, en vergeet de kostbare sappen die zich op de bodem van de schaal hebben verzameld niet) en pureer glad. Voeg de groentepuree toe aan de bouillon met de balletjes en voeg ook de sperziebonen toe. Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur uit. Roer er tot slot de basilicum door en maak zo nodig verder op smaak met zout en versgemalen peper.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma), Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (woe), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vrij).