31 verdachten Haren, onder wie elf minderjarigen, voor de rechter

De ruiten van een auto zijn zwaar beschadigd, een dag na het uit de hand gelopen Facebook-feestje. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Van de 35 verdachten die zijn aangehouden voor de rellen in het Groningse Haren, moeten er 31 zich verantwoorden voor een rechter. Daaronder bevinden zich elf minderjarigen.

Vier verdachten zijn inmiddels op vrije voeten gesteld omdat over hun aandeel in de ongeregeldheden nog te weinig bekend is. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Groningen.

Zes verdachten die het verst over de schreef zijn gegaan worden dinsdag voor de rechter-commissaris geleid. Hun hechtenis wordt dan mogelijk verlengd. De overgebleven 25 verdachten krijgen vandaag een dagvaarding. De meesten worden verdacht van openlijke geweldpleging. Twee zouden bevelen van de politie hebben genegeerd.

Eerste zittingsdag op 8 oktober

De 31 verdachten moeten verschijnen op een van de drie strafzittingen die op de agenda zijn gezet. De eerste zittingsdag is 8 oktober, de tweede de dag daarna en de derde de week erop. De laatste zitting is bestemd voor minderjarigen en daarom niet openbaar.

De verdachten zijn afkomstig uit het hele land en tussen de 15 en 40 jaar, maar de meesten zijn 18 of 19 jaar. In totaal zijn elf minderjarigen aangehouden.

Politie verwacht meer mensen aan te houden

De politie verwacht nog veel meer mensen aan te houden. Een team van 25 rechercheurs onderzoekt de filmpjes en foto’s die zijn binnengekomen. Een politiewoordvoerder tegen persbureau Novum.

“Wij bekijken of we verdachten herkennen. Als dit niet het geval is en deze personen melden zich niet uit zichzelf, dan maken we de beelden openbaar.”

Bekijk ook onze In Beeld over de rellen in Haren van afgelopen vrijdag