I De proloog

Een meisje van vijftien uit Haren kondigt 7 september op de sociale netwerksite Facebook aan dat ze een sweet sixteen party geeft in de tuin bij haar ouders thuis. Het staat gepland voor vrijdag 21 september. Ze vinkte bij de aankondiging niet aan dat het om een privéfeestje ging. Hierdoor konden vrienden van vrienden anderen op Facebook uitnodigen. Via een vriend, die de uitnodiging direct naar zijn 500 contacten doorstuurde, worden binnen een dag 3.500 mensen uitgenodigd. Zelf blijft ze daar nog laconiek onder. Ze twittert: „Wordt een gezellig feestje de 21ste, maar 3.500 mensen.”

Maar een dag later, op 8 september, heeft ze samen met haar ouders het evenement van Facebook verwijderd. De uitnodiging leidt dan al een eigen leven. Er worden foto’s geshopt, YouTube-filmpjes gemaakt en via speciaal aangemaakte evenementenpagina’s op Facebook wordt opgeroepen om te komen. Twee gebruikers met de schuilnamen Jesse Hobson en Ibe DerFührer maken een pagina ‘Project X Haren’ aan. Die naam is een knipoog naar de film Project X (2012) waarin drie scholieren populair willen worden met een feest dat gierend uit de hand loopt.

Op 10 september krijgt een buurtagent een tip over het verjaardagsfeestje. Burgemeester Rob Bats hoort ervan via zijn studerende zoon in Groningen. Met de politie besluit de burgemeester de scenario’s in kaart te gaan brengen. Afgesproken wordt dat agenten de ontwikkelingen op Facebook, YouTube en Twitter nauwlettend volgen. Daar blijft het leven.

„Gewoon wasted worden en iets slopen.”

„Enschede en Oldenzaal zijn ook aanwezig met busjes.” „Dat wordt kotsen in de bestekla van die mensen.”

Zo luiden de aankondigingen op de sociale media.