Dit is een artikel uit het NRC-archief
In beeld

Cultuur

Zuipen tot je er bij neervalt - Oktoberfest van start

Het Oktoberfest is dit weekend voor de 179ste keer van start gegaan in München. Tijdens het zestien dagen durende drinkgelag verwacht de Zuid-Duitse stad zes miljoen bezoekers uit de hele wereld. Met de vertrouwde woorden 'O'zapft is' ('Het is getapt') luidde de burgemeester van München gisteren het Oktoberfest in. Vorig jaar goten de bezoekers bijna acht miljoen liter bier door hun keelgat. Een literpul, of Maß in het Duits, kost dit jaar negen euro vijftig. Tweehonderd jaar geleden begon het volksfestijn als een uit de hand gelopen bruiloftsfeest. De Beierse kroonprins Lodewijk vierde zijn huwelijk met Theresia van Saksen-Hildburghausen met een groot openbaar feest dat zo'n succes bleek dat het jaarlijks terugkeerde - en inmiddels wereldwijd bekend is als het 'Oktoberfest'. De bruid gaf haar naam aan het festivalterrein, Theresienwiese. Tegenwoordig komen er ieder jaar miljoenen bezoekers bijeen om, omringd door mensen in Beierse klederdracht en onder begeleiding van dweilorkesten, grote pullen bier te legen. Hoewel de kern van het feest niet veranderd is - nog steeds brengen in Dirndl geklede meisjes schuimende literpullen rond - is het Oktoberfest in de loop der jaren van een lokaal festival uitgegroeid tot een gigantisch internationaal evenement met tientallen biertenten, waarin soms tienduizenden uitgelaten, zingende feestvierders zich tegelijkertijd een stuk in de kraag drinken.
Bezoekers van het Oktoberfest in München dragen traditionele kleren vandaag tijdens de parade bij de Theresienwiese kermis.
AFP / Christof Stache
Engelse bezoekers van het Oktoberfest poseren in hun traditionele kledij tijdens de openingsceremonie in München.
ANP / Karl-Josef Hildenbrand
Een rondje bier op het 179ste Oktoberfest.
ANP / Felix Hoerhager
Enorme drukte vandaag op het Oktoberfest in München, het grootste bierfestival ter wereld.
AFP / Christof Stache
Twee Duitse mannen in traditionele Beierse klederdracht op het Oktoberfest.
AFP / Christof Stache
Uitzicht over een enorme bierhal in München. De komende twee weken lessen miljoenen bierdrinkers onder meer hier hun dorst.
REUTERS/Michael Dalder
Love is in the air. Twee zoenende deelnemers op de parade tijdens de openingsceremonie van het Oktoberfest.
AFP / Christof Stache
Ook serveersters zetten de bloemetjes buiten op het Oktoberfest.
EPA / Andreas Gebert
Mannen in klederdracht achter een enorme biertafel in één van de bierhallen tijdens het Oktoberfest.
Reuters / Michael Dalder
Bezoekers van de Hofbraeu-Festzelt biertent proosten gezamenlijk.
EPA / Andreas Gebert
Bezoekers van het Oktoberfest slapen hun roes uit op het gras van het festvalterrein.
AFP / Christof Stache