Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VN: activisten in Marokko worden systematisch gemarteld

In Marokko worden activisten “systematisch gemarteld”. Het gaat om anti-regering demonstranten en mensen die zijn veroordeeld voor terrorisme. Dat zegt Juan Mendez, onderzoeker van de Verenigde Naties nadat hij een week gevangenissen en politiebureaus bezocht in het land.

Juan Mendez, Speciale Rapporteur voor marteling van de Verenigde Naties, arriveert bij het kantoor van Justitie en Gerechtigheid. Dat is een islamitische groepering die door de regering is verboden. Mendez had een ontmoeting met hun voormalige gevangenen.
Juan Mendez, Speciale Rapporteur voor marteling van de Verenigde Naties, arriveert bij het kantoor van Justitie en Gerechtigheid. Dat is een islamitische groepering die door de regering is verboden. Mendez had een ontmoeting met hun voormalige gevangenen. Foto Reuters / Stringer

In Marokko worden activisten “systematisch gemarteld”. Het gaat om anti-regering demonstranten en mensen die zijn veroordeeld voor terrorisme. Dat zegt Juan Mendez, onderzoeker van de Verenigde Naties nadat hij een week gevangenissen en politiebureaus bezocht in het land.

Mendez heeft niet alleen detentiecentra bezocht, maar ook gesproken met activisten en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Hij zei dat deze ontmoetingen vaak plaatsvonden onder toeziend oog van autoriteiten, zo meldt persbureau AP. Dat leidde volgens de VN-expert tot een “klimaat van verdrukking”.

“Er is een toename van buitensporig geweld bij de politie en andere autoriteiten, in hun reactie op activistische activiteiten. Of demonstraties nou zijn toegestaan of niet, het geeft autoriteiten geen recht om te martelen.”

Marokko was een voorbeeld tijdens de Arabische Lente

Marokko heeft een goede relatie met het Westen. Het land toonde zich volgens AP een voorbeeld voor andere landen in de regio doordat heet tijdens de onrust rond de Arabische Lente hervormingen doorvoerde. Tienduizenden mensen protesteerden in 2011 voor meer democratie en minder corruptie, maar de protesten namen af toen het land een nieuwe grondwet aannam en een oppositiepartij won bij vervroegde verkiezingen.

De regering heeft niet gereageerd op de bevindingen van Mendez. Wel zei de regering eerder dat zijn bezoek bewijst hoe zeer Marokko begaan is met mensenrechten. Mendez zal zijn volledige rapport in maart presenteren op een bijeenkomst voor mensenrechten van de VN in Geneve.