Wéér een verbouwing op het Museumplein: Van Gogh tijdelijk dicht

Korenveld met kraaien, een van de topstukken van Van Gogh die naar de Hermitage verhuist.
Korenveld met kraaien, een van de topstukken van Van Gogh die naar de Hermitage verhuist. Foto Flickr / efraa

Terwijl het Stedelijk Museum dit weekend met veel bombarie open ging, sluit het Van Gogh Museum tijdelijk haar deuren. De komende maanden wordt ook dit museum verbouwd, zij het niet zo ingrijpend als het Stedelijk. Topstukken zijn vanaf volgende week te zien in de Hermitage in Amsterdam.

Stapsgewijs zijn al verdiepingen gesloten, vandaag zullen de laatste stukken worden verhuisd. Vijfenzeventig werken, tien tekeningen en zeven brieven worden overgebracht naar de Hermitage, waar volgende week de tentoonstelling ‘Vincent’ opent. Een ander deel van de collectie hangt in musea in Japan en Korea, de rest wordt opgeslagen in depots.

‘We wilden het niet nog vervelender maken voor het publiek’

Het ene museum opent, terwijl het andere museum, op hetzelfde plein, haar deuren sluit. Toeval? Leo Jansen, conservator van het Van Gogh Museum, vertelt dat bewust voor deze dag gekozen is:

“We hebben dit onderling afgestemd. We weten allemaal dat onze collega, ook aan het Museumplein, onverwacht een stuk langer gesloten is geweest. We wilden het niet nog vervelender maken voor het Nederlandse publiek.”

Verbouwing niet zo rigoureus als Stedelijk

Is het Stedelijk Museum omgetoverd tot een heuse badkuip, de aanpassingen in het Van Gogh Museum zullen een stuk subtieler zijn. Er worden geen muren doorgebroken, geen nieuwe ruimtes gecreëerd. Door nieuwe wetten voldoet het gebouw niet meer aan de brandveiligheidsvoorschriften. Vooral technische voorzieningen moeten worden aangepast, en het probleem is: daarvoor moet de klimaatinstallatie uit. “Dan kun je geen kunst bewaren”, aldus Jansen. Dus moet het museum even dicht.

Hoe worden de aardappeleters eigenlijk vervoerd?

De belangrijkste werken zijn expres tot het allerlaatste moment in het museum blijven hangen, zodat ze zo lang mogelijk zichtbaar zijn voor het publiek. Om zes uur vandaag worden ze naar de Hermitage gebracht. Hoe gaat dat in z’n werk?

“De werken worden in speciale kisten ingepakt, in speciaal materiaal. Ze worden met kunsttransport getransporteerd. Ieder werk wordt voordat het de kist in gaat geïnspecteerd door een restaurator. En nadat de kist is opengemaakt op de plek van bestemming, wordt het werk weer geïnspecteerd, om te kijken of er geen beschadigingen zijn.”

Moeten we weer zo lang wachten?

Vanaf 1 mei zijn de werken weer op hun thuisplaats te bewonderen - de restauratie zal zeven maanden in beslag nemen. Maar ja, dat hebben we vaker gehoord. Een garantie kan Jansen niet geven, maar stellig is hij wel:

“Er is geen enkele reden om aan te nemen dat we niet gewoon op 1 mei open gaan.”

Gelukkig.

Zelfportret van Van Gogh. Flickr / H3m3ls

Zelfportret van Van Gogh. Flickr / H3m3lsZelfportret van Van Gogh. Flickr / H3m3ls