Oppositie boycot verkiezingen Wit-Rusland - ‘isolement groeit’

A woman casts her vote into a portable ballot box during the parliamentary elections near her house in the village of Slobodschina, about 30 km (19 miles) northeast of Minsk, September 23, 2012. Belarus voted on Sunday in a parliamentary election which was likely to reinforce hardline President Alexander Lukashenko's grip on the small former-Soviet country despite a boycott call from the dispirited opposition. REUTERS/Vladimir Nikolsky (BELARUS - Tags: POLITICS ELECTIONS)
A woman casts her vote into a portable ballot box during the parliamentary elections near her house in the village of Slobodschina, about 30 km (19 miles) northeast of Minsk, September 23, 2012. Belarus voted on Sunday in a parliamentary election which was likely to reinforce hardline President Alexander Lukashenko's grip on the small former-Soviet country despite a boycott call from the dispirited opposition. REUTERS/Vladimir Nikolsky (BELARUS - Tags: POLITICS ELECTIONS) In Wit-Rusland komt op veel plekken de stembus naar de huizen toe, zoals hier in Slobodschina. Het is een van de vele zeer fraude gevoelige aspecten van de verkiezingen in het land. Foto Reuters / Vladimir Nikolsky

Wit-Rusland is vandaag naar de stembus gegaan. Oppositiepartijen boycotten de parlementsverkiezingen echter uit protest tegen de detentie van politieke gevangenen en de grote kans op verkiezingsfraude.

De partijen riepen vandaag hun kiezers op hun voorbeeld te volgen en niet te gaan stemmen. Er staan vandaag 110 parlementszetels op het spel, maar de verkiezingen zijn feitelijk een formaliteit: alle recente verkiezingen in Wit-Rusland waren volgens waarnemers ondemocratisch.

De stembureaus sloten vandaag om 19.00 uur hun deuren. De eerste uitslagen worden morgen verwacht.

Steun uit Duitsland, Polen en Zweden voor oppositie

De oppositie wordt gesteund door regeringen in het buitenland. Zo werd de Wit-Russische ambassadeur gisteren in Berlijn gisteren ontboden op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in verband met Duitse kritiek op de stembusgang van vandaag.

De Poolse regering probeert dezer dagen de Wit-Russische bevolking kennis te laten nemen van andere politieke standpunten dan die van het regime van president Loekasjenko. Zo financiert Polen een tv-station, Belsat, en een radiozender, Radio Racja, om het monopolie van de Wit-Russische staatsmedia te omzeilen.

Een Zweeds reclamevliegtuigje dropte eerder dit jaar al honderden teddybeertjes aan parachutes met een pro-democratische boodschap buiten hoofdstad Minsk.

Al-Jazeera-verslag van de aanloop naar de verkiezingen in Wit-Rusland:

Wit-Rusland isoleert zich steeds verder

Correspondent Thalia Verkade stelt dat Wit-Rusland zich meer en meer isoleert:

De nieuwe aanvaringen illustreren dat Wit-Rusland steeds verder van Europa af komt te liggen. Al zeventien jaar bestempelt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) alle verkiezingen in het land als onvoldoende democratisch, onvrij of mislukt. Amnesty bericht al jaren over martelingen en verdwijningen van politieke vijanden in het land. Het land kent de doodstraf: twee maanden geleden kregen twee terreurveroordeelden een kogel in het achterhoofd.

Anatoli Lebedko, leider van de Verenigde Burgerpartij, een oppositiepartij in Wit-Rusland zei eerder vandaag:

“We roepen kiezers op deze electorale farce te negeren en te boycotten.”

Naast de Verenigde Burgerpartij, boycot ook het Wit-Russische Nationale Front de stembusgang. Toch nemen ook zo’n veertig kritische kandidaten wél deel aan de verkiezingen. Maar zij kunnen naar verwachting geen potten breken. Het parlement is volledig in handen van aanhangers van Loekasjenko.

Protesten in Minsk tegen de herverkiezing van Loekasjenko in 2010 werden door de autoriteiten op brute wijze neergeslagen. Kandidaten en activisten van de oppositie werden opgepakt en wegens het organiseren van massale ordeverstoringen tot gevangenisstraffen veroordeeld.

Beelden van de demonstraties na de presidentsverkiezingen in 2010:

Ook barstjes in relatie met Rusland

Het is vooral Rusland dat Loekasjenko traditioneel de hand boven het hoofd houdt.

Maar volgens correspondent Verkade zijn ook in die relatie wel de nodige barstjes te ontdekken.

Voor Rusland is Loekasjenko geen erg betrouwbare collega gebleken. Recent beschuldigde het Kremlin zijn handelspartner ervan Russische brandstof te hebben aangemerkt als smeerolie, in een poging exportbelasting te ontlopen. Desondanks investeert Moskou veel in Wit-Rusland, dat strategisch gelegen is aan de grens van de EU. Om uit de crisis te komen, verkocht Loekasjenko vorig jaar de staatsgasleiding aan Rusland en sloot leningen af ter waarde van drie miljard euro bij door Rusland gedomineerde fondsen.