‘Liever naakt dan door uitbuiting gemaakt’ - vrouwen strippen op Dam

Zo'n dertig vrouwen stripten vandaag op de Dam om te protesteren tegen slechte werkomstandigheden in de kledingindustrie in arme landen. Screenshot De Telegraaf

Ze wilden de aandacht vestigen op uitbuiting binnen de kledingindustrie in lagelonenlanden. En hoe kun je dat nu beter doen dan door wat vrouwen op de Dam in Amsterdam te laten strippen? Ruim dertig vrouwen deed dat vandaag, pal voor H&M.

H&M liet de vrouwen, die overigens wel hun ondergoed aanhielden, sportief binnen. Concurrent Zara in de Kalverstraat stuurde hen echter weg. Bershka sloot de deuren. De Stoere vrouwen en Schone Kleren Campagne wil met de actie grote modeketens confronteren met de lage lonen in de kledingindustrie.

Beelden van De Telegraaf van de striptease op de Dam (waarbij er iemand op de achtergrond overigens nogal gênant om ‘tieten’ staat te roepen):

De vrouwen trokken hun kleren om 12.00 uit. Ze scandeerden “Liever naakt dan door uitbuiting gemaakt!” toen ze schaars gekleed de H&M binnenstormden. Kirsten Oosterbroek van Stoerevrouwen zei tijdens de actie tegen persbureau Novum:

“De reactie van het publiek was geweldig. Modeketens kunnen niet meer om de bewuste consument heen, we willen meer Fair Fashion in de winkels.”

De actie maakt deel uit van een Europese campagne in elf landen en richt zich naast de genoemde ketens op Gap en Levi’s. Doel is een ‘leefbaar’ loon in de kledingindustrie in Cambodja, waar de betreffende merken veel van hun producten laten maken. Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne zei:

“Op dit moment houden kledingarbeiders na aftrek van vaste lasten minder dan een euro per dag over om van te eten en dat is ook in Cambodja alles behalve een vetpot. We roepen de merken dan ook op tot concrete actie.”

In een spotje voor de campagne ging eerder al Victoria Koblenko uit de kleren: