Dit is the junk king. Hij bouwde een levensgrote kathedraal van troep

The junk king. Toen hij zestien was begon hij met het maken van installaties van “gevonden dingen”. Troep, zouden veel mensen zeggen, maar hij niet. Kijk hier een korte film van Even Burns over zijn bijzondere kathedraal.

The junk king. Toen hij zestien was begon hij met het maken van installaties van “gevonden dingen”. Troep, zouden veel mensen zeggen, maar hij niet. Kijk hier een korte film van Even Burns over zijn bijzondere kathedraal.

Eigenlijk heet hij Vince Hannemann, maar zelf zegt-ie ook liever junk king. Hij heeft het zelfs op zijn knokkels getatoeëerd staan. Wat wil je ook met zo’n levenswerk. Jaren werkte hij aan zijn kathedraal, de cathedral junk: een plek waar je volgens hem tot rust kunt komen, een plek met spirituele energie, een plek met een publiek doel.

Tot er in maart 2010 een ruw einde aankwam. Hij woont in Austin, Texas, en moest van de stad opeens een bouwvergunning hebben. Die had hij niet. Alles moest afgebroken, voorwerp voor voorwerp. “Traumatisch”, noemt hij het.

Toen kreeg hij dan toch een vergunning. Hij bouwde, samen met vrijwilligers, de stellage weer op. En nu staat-ie er weer: the junk cathedral, een kathedraal van, tja, troep. Maar mooi is-ie wel.

    • Mirjam Remie