Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Pakistan niet achter beloning doden maker anti-islamfilm

Protest in Bangladesh vandaag tegen de omstreden film. Scholen en bedrijven zijn gesloten vanwege de uit de hand gelopen demonstraties gisteren. Vandaag distantieerde de Pakistaanse regering zich van de minister die een beloning uitgaf voor het doden van de maker van de film.
Protest in Bangladesh vandaag tegen de omstreden film. Scholen en bedrijven zijn gesloten vanwege de uit de hand gelopen demonstraties gisteren. Vandaag distantieerde de Pakistaanse regering zich van de minister die een beloning uitgaf voor het doden van de maker van de film. Foto AFP / Munur uz Zaman

De Pakistaanse regering heeft zich vandaag gedistantieerd van het initiatief van een minister: hij zette een beloning van 100.000 dollar op het hoofd de maker van de anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims’.

De minister van Spoorwegen, Ghulam Ahmed Bilour, verklaarde gisteren degene die de “godslasteraar die de Profeet heeft beledigd” vermoordt, te belonen. Ook moordenaars van andere blasfemisten zullen door de minister met hetzelfde bedrag worden beloond. Een woordvoerder van de minister-president verklaart vandaag tegenover persbureau AFP dat dit “geen overheidsbeleid” is.

‘Taliban en Al-Qaeda moeten helpen de maker te doden’

Bilour riep de Taliban en Al-Qaeda op te helpen bij het doden van de filmmaker. Hij pleitte ervoor om het beledigen van Mohammed strafbaar te maken.

“I call upon these countries and say: Yes, freedom of expression is there, but you should make laws regarding people insulting our Prophet. And if you don’t, then the future will be extremely dangerous.”

De film van Amerikaanse makelij heeft geleid tot een golf van protesten, met veel doden tot gevolg. Afgelopen vrijdag vonden in Pakistan twintig mensen de dood bij protesten in steden door het hele land. De BBC meldt dat Karachi en Peshawar het ergst getroffen zijn.

Demonstranten roepen ‘dood aan Amerika’

Ook gisteren vonden er protesten plaats tegen de film. In Islamabad in Pakistan verliepen die protesten vreedzaam. Ook in Nigeria verliep een demonstratie relatief rustig. Tienduizenden mensen gingen de straat op om te protesteren. Ze riepen leuzen als “dood aan Amerika, dood aan Israël en dood aan de vijanden van de Islam”, zo meldt de BBC.

Bedrijven en scholen in Bangladesh gesloten

In Bangladesh demonstreerden gisteren honderden mensen. Daarbij zouden verschillende mensen gewond zijn geraakt. De politie gebruikte wapenstokken en zette traangas in om de demonstranten, die met stenen gooiden, te verdrijven. Tientallen mensen werden gearresteerd en velen raakten gewond toen de betogers met de politie op de vuist gingen. Ook werden auto’s in brand gestoken.

Vandaag zijn bedrijven en scholen in heel Bangladesh dichtgebleven. Ook het openbaar vervoer ligt plat, zo meldt Novum nieuws. De algemene staking is afgedwongen door conservatieve islamitische groeperingen. Duizenden veiligheidstroepen zijn in de Bengalese hoofdstad Dhaka ingezet om geweld te voorkomen.

Gisteren kwam het tot een confrontatie tussen politie en betogers in Bangladesh: