Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Belg Gilbert wereldkampioen wielrennen - Boom knap vijfde

Philippe Gilbert of Belgiun celebrates his victory as he crosses the finish line of the Men Elite Road World Championships on September 23, 2012, in Valkenburg. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Philippe Gilbert of Belgiun celebrates his victory as he crosses the finish line of the Men Elite Road World Championships on September 23, 2012, in Valkenburg. AFP PHOTO / FRANCK FIFE Philippe Gilbert komt als winnaar over de streep bij het WK Wielrennen vanmiddag. Foto AFP / Franck Fife

Philippe Gilbert heeft vandaag de wereldtitel wielrennen bij de mannen gewonnen. De Belg was vooraf al topfavoriet voor de 267 kilometer lange race door Limburg. Hij maakte zijn status dus waar. Het is de eerste wereldtitel voor Gilbert.

De 30-jarige Gilbert sloeg het beslissende gat op de laatste beklimming van de Cauberg. De Noor Edvald Boasson Hagen werd tweede, voor de Spanjaard Alejandro Valverde. De Nederlander Lars Boom eindigde knap als vijfde.

Reactie van Lars Boom na afloop van de race:

Voor Gilbert is het pas zijn derde seizoenszege, nadat hij zich in 2011 nog de veelvraat van het peloton had getoond. De Waal pakte zijn eerste overwinningen van dit jaar pas in de Vuelta.

Regen van demarrages na de start

De 203 renners uit 46 verschillende landen werden om 10.45 uur in gang geschoten en vrijwel direct na de start regende het demarrages. Van de Oranje-equipe toonde Bert-Jan Lindeman zich actief, maar een Nederlander ontbrak in de vluchtgroep die ontstond. Wel zaten onder meer de Spanjaard Pablo Lastras en de Italiaan Dario Cataldo mee.

De aanvallers verkregen een maximale voorsprong van zo’n zes minuten. Het verschil nam echter langzaam af, mede door het kopwerk van uittredend wereldkampioen Mark Cavendish. Met nog 120 kilometer te gaan ontstond er een achtervolgende groep, onder wie Juan Antonio Flecha en Rinaldo Nocentini.

Nederlandse favoriet Niki Terpstra legt schuld bij zichzelf:

Nederlanders ontbraken in aanvallen

Opnieuw ontbraken er Nederlanders in de aanval, maar na een versnelling van Alberto Contador op de zesde passage van de Cauberg kwamen 29 renners van voren te zitten. Daaronder bevonden zich ook Robert Gesink en Koen de Kort. Het peloton hield de schade echter beperkt en op dertig kilometer van de meet was er een samensmelting.

De Rus Alexandr Kolobnev plaatste nog even een versnelling, maar vervolgens werd er afwachtend gekoerst tot de laatste passage van de Cauberg. Gilbert had duidelijk de beste benen en schudde iedereen op superieure wijze van zich af.

Gilbert pakt wereldtitel: