Vernieuwd Stedelijk Museum geopend door koningin Beatrix

Koningin Beatrix loopt samen met directeur Ann Goldstein (L) door het vernieuwde Stedelijk Museum, dat door de vorstin feestelijk werd heropend. Het Stedelijk was bijna 9 jaar dicht voor een grootscheepse vernieuwing. Foto ANP / Koen van Weel

Koningin Beatrix heeft het vernieuwde Stedelijk Museum vanmiddag geopend. Morgen is het museum open voor het publiek.

Directeur Ann Goldstein, die tot nu toe leiding had over een gesloten museum, kan het nog niet helemaal geloven. Zij zei:

“Ik moet mezelf knijpen om te realiseren dat we er eindelijk zijn. Dit is de staat waarin een museum moet verkeren: het moet open zijn.”

Stedelijk liep vertraging op door fouten, failliete aannemers en hooligans

Goldstein noemt het Stedelijk een ‘anker’ voor de samenleving en de kunstwereld. Het museum ging in 2004 dicht. De verbouwing van het oude gebouw uit 1895 en de nieuwbouw zouden aanvankelijk vier jaar duren, maar de werkzaamheden liepen grote vertraging op.

Na tegenvallers bij de werkzaamheden in de kelder en fouten bij de staalconstructie van de nieuwbouw, ging begin vorig jaar hoofdaannemer Midreth failliet. Volkerwessels nam de taken voor 4,5 miljoen euro extra over. Een van de laatste tegenslagen voor het museum kwam in mei 2011, toen Ajax-fans voor vier ton schade aanrichtten tijdens de huldiging van hun voetbalelftal op het Museumplein.

Architect: vertraging niet bijzonder

Architect Mels Crouwel relativeert de ophef over de vertraging, schrijft persbureau Novum.

“Wij doen veel grote publieke projecten. Die duren over het algemeen langer dan het Stedelijk nu geduurd heeft. Het Anne Frank Huis heeft dertien jaar geduurd.”

Crouwel was onder meer verantwoordelijk voor de nieuwbouw. Hij gaf er zelf de bijnaam ‘de badkuip’ aan. “We vinden het niet erg als het gebouw een bijnaam heeft. Dat is zelfs goed.” Ook kritiek op de grote witte gevel boven het nieuwe entreegebied deert hem niet. “Een gebouw waar helemaal niks over gezegd wordt is het ook niet. Maar ik snap de mensen die het niks vinden ook.”

De gerenoveerde oudbouw van het museum opende in augustus 2010 al de deuren. Na een jaar moest het gebouw echter weer dicht voor de laatste fase van de werkzaamheden.

Werkzaamheden ter waarde van 127 miljoen

In totaal omvat de collectie van het museum negentigduizend voorwerpen. De werkzaamheden hebben in totaal ongeveer 127 miljoen euro gekost. De eerste tentoonstelling, Beyond Imagination, geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen in de Nederlandse hedendaagse kunst.

Een fotoserie van het vernieuwde Stedelijk Museum:


De komende tijd zijn de vaste collectie en nieuw werk van jonge kunstenaars in het ‘Stedelijk’ te zien. Verder staan tentoonstellingen gepland over het oude museumgebouw, met werk van Malevitsj, en een expositie van de Nederlander Aernout Mik, van Marlene Dumas, en eind dit jaar van de onlangs overleden Amerikaan Mike Kelley.

Morgen is het museum open tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Maandag zijn de deuren van 11.00 uur tot 17.00 uur geopend.